11 februari, 2010

1+1=1


Televisie op zijn best, en dat met een krijtje op een bord...
Een wiskundige uitleg van de oneindigheid, gisteravond 10 februari 2010, in BBC Horizon - de paradoxen rond het opvatten van de oneindigheid als een getal. Waar wiskunde een mystieke diepte krijgt. Maar volgens mij glashelder uitgelegd ook voor wiskundig niet-geschoolden.

In een oneindig aantal universa kan een aap op een schrijfmachine de volledige werken van Shakespeare tikken. Sterker nog, er zit een oneindig aantal apen een oneindig aantal complete werken te tikken. Daar staat tegenover dat er ook een oneindig aantal Shakespeares de echte werken zit te schrijven. Er is ook een oneindig aantal universa waarop de evolutie op aarde zo verlopen was dat er geen aap en ook geen Shakespeare was, voeg ik er zelf maar aan toe.

Geen wonder dat er ook een wiskundige aan het woord komt die zegt dat hij eigenlijk niets met het oneindige te maken wil hebben. Het voert tot gekte.

En zo komen we vanzelf uit bij de andere paradox: de Bommellegende, of de man die teruggaat in de tijd om tenslotte zichzelf te verwekken (de Terminator). Ik ben hier al ver voorbij de inhoud van het televisieprogramma, dat voor niet-Britse computergebruikers niet terug te zien is - zodat ik er niet naar ga verwijzen. Bovenstaand filmpje moet (voorlopig?) voldoende wezen.

Geen opmerkingen: