10 februari, 2010

Met een bakkie rijst zijn ze dik tevreden

Als de KLM zijn administratie heeft uitbesteed in India, omdat het natuurlijk wel een Opkomende Macht is, maar een met lekker lage lonen, wat zegt dit over de toekomst van de Nette Kantoorbetrekking? Hier wordt gesteld dat er "overzee" zo'n vijfduizend laagbetaalde mensen voor Nederlandse administratie werken. Van wanneer de tekst is is onduidelijk, het zouden er best al veel meer kunnen zijn.

Toen ik er over las schoot mij te binnen dat ikzelf op een kantoor heb gewerkt waar de computerisering van papieren gegevens was uitbesteed naar werkers en werksters op de Filipijnen. Iets waar men zich over kan verbazen, want kennis of begrip van de Nederlandse taal hoeft men er niet te verwachten. (Waar wel, behalve Suriname en misschien Zuid-Afrika?) "Afwachten hoe het terugkomt," zei de collega die het mij vertelde met een lichte zucht. "Het is nu eenmaal goedkoop."

Kan het donderen hoe de spelling verrinneweerd wordt. En de Filipijnen hebben de toekomst op dit punt.

China als de Werkplaats van de Wereld. De omliggende landen als het Kantoor van de Wereld. En - ook nog steeds - als leverancier van huishoudelijk personeel.
De waanzin en het schandaal van het alledaagse kapitalisme.

Geen opmerkingen: