24 oktober, 2009

Sentimentaliteit, het thema van de dag?


Met een wifebeater aan krijg je haar zeker meteen terug, vent...
Dat het een stijlbreuk is om een vrouw in strapless jurk of blouse te combineren met een man in een hemmetje - ach, stijlloosheid is de norm in Nederland, nietwaar.
Waar heb ik dit soort reclame toch aan te danken in zekere mailbox, waarin verreweg de meeste gewisselde mail met mijn Geliefde is?
Soms denk ik dat de Firma alles wat er op mijn IP-nummer gebeurt registreert en de reclame eraan koppelt. "Jankerig zelfbeklag" had ik geschreven - o hoe krijg ik mijn schatje weer terug? Zo staat het er echt.

Schatje - ik ken de uitdrukking alleen maar als ironische toevoeging. Om mij er op te wijzen hoe handig ik ben. Wie gebruikt er nu serieus het woord schatje in verband met een Geliefde?

Zal ik een computerlesachtig boek gaan maken Hoe krijg ik een nieuwe toekomstige ex en ermee binnenlopen?

Waar komt zoveel breed uitgemeten sentimentaliteit vandaan in een maatschappij waar de oorlog van allen tegen allen gepredikt wordt - ze noemen het "markteconomie", en die oorlog verheerlijkt - ze noemen het "opbouw" of "humanitaire interventie"? Maar wel snotteren over Diana of over de Hyves van je schatje waar je veertig keer per dag op kijkt.
Is dit een retorische vraag? En dit ook weer?

Moet er niet gewerkt worden aan een kritisch-theoretische benadering van de aldoordrenkende kitsch en sentimentaliteit die ons voorgezet wordt in Medialand? Of is die theorie er al en heb ik haar over het hoofd gezien? Heeft er geen kwalitatieve sprong plaatsgevonden sinds de dagen van Benjamin en Adorno?

Even een Ernstig Woord Aan Allen Die Daadwerkelijk Zitten Te Snikken En Hun Schatje Terug Willen.
Ik weet uit eigen ondervinding hoe het is bij je ex terug te komen. Daar zat een goede kant aan en een slechte. De slechte was dat er inmiddels een andere ex was die voor een gegarandeerd voortdurend ongelukkig bewustzijn kon zorgen.  En dat maakt het er niet makkelijker op met je herwonnen Schatje, lieverds. En zo wordt zij (of hij) dan je ex-ex-ex.
Tenslotte is het leven per definitie geladen met tragische ondertonen: je komt op de wereld om vroeg of laat dood te gaan.  Het is beter om daar niet sentimenteel over te gaan snotteren, maar het met de nodige waardigheid te dragen - moeilijk, maar niet geheel onmogelijk.

Hebt elkander lief - dat is iets anders dan plakken aan een Schatje. En gaat nu allen heen in vrede.

Geen opmerkingen: