12 oktober, 2009

Het is goed voor een buurt als er studenten rondlopenEen authentiek citaat uit een heus seminar. Van dezelfde site:

Het studentenschip De Caledonia bracht in 1965 tijdelijk verlichting, maar ging ten onder aan drugsmisbruik en gebrekkig beheer. Er werden grote studentencomplexen gebouwd, de eerste en beroemdste van Hertzberger aan de Weesperstraat (1966). Later gevolgd door grote flats in de periferie (volgens sommigen de rafelrand) van de stad: in Noord, Diemen, Osdorp en Amstelveen. Ook ontstonden kleinere complexen voor studenten, sommigen op prachtige locaties in de binnenstad. Vanaf begin jaren tachtig aangevuld met kamers voor buitenlandse studenten, de zogenoemde short stay facilities. De meest recente uitbreiding voor studenten zijn 750 tijdelijke woningen in de Houthavens en nog eens 1000 aan de Wenckebachweg.
Dit alles gaat over Amsterdam, voor de zekerheid. Een paar jaar geleden wandelde ik door de sneeuw in het Overijselse Dalfsen. Hier was net een leegstaand bedrijfspand gekraakt voor studentenhuisvesting, zoals het spandoek aan de gevel bekendmaakte. Ik kan mij weinig voorstellen bij studeren te Dalfsen, maar het doet er niet toe - mijn zegen hebben ze.

Toen ik pas studeerde liepen er medestudenten rond die nog op "de Caledonia" gewoond hadden. Zij dienden met bewondering bekeken te worden, dat was duidelijk. Het moet een aparte ervaring geweest zijn, zeg ik nu, om gehuisvest te zijn op een passagiersschip in de haven, nogal ver van de universitaire gebouwen. De praatjes die ik in bovenstaand citaat lees over de Caledonia zijn vergelijkbaar met die over de roemruchte studentenflat de Zilverberg. Ze zullen dan ook net zo waar zijn... Maar het viel mij wel op dat er door de ex-bewoners m/v met enige verwondering en vertedering op teruggekeken werd. Jaren geleden wilde ik enthousiast beginnen aan een sociale geschiedenis van de beroemde Caledonia-op-het-land, een enthousiasme dat van hogerhand werd ingeperkt. Het lijkt mij nu echter meer dan ooit de tijd. 

Kijk toch eens aan: studentenkraakspreekuren en volop kraakacties - het lijkt wel of ik in een tijdcapsule terecht ben gekomen.

Geen opmerkingen: