22 oktober, 2009

De waardigheid van het loonzakje


De plaats heeft zijn naam niet mee en heeft na minder dan een halve eeuw voortgestoten te zijn in de vaart der volkeren niets meer. Als je het verhaal van deze korte industriële geschiedenis van Blurton, Staffordshire, ziet dan besef je dat het lot van de mensen hier steeds uitbesteed is geweest aan anderen. Een speelbal die zijn taak gedaan heeft.
Toch - je loonzakje, dat was iets, het was een teken van respect.
Waar de verslaggeefster voor kwam krijgt zij te horen voor de camera: een uitgerangeerde arbeider die op de British National Party gaat stemmen - Wilders, maar nog dommer en in tegenstelling tot deze - tot vandaag waarschijnlijk - geen lieveling van de publieke televisie. "Labour heeft onze steun altijd vanzelfsprekend gevonden en er niets voor teruggedaan". De Tories of de LibDems zijn geen alternatief, en de Groenen ook niet, in zijn stompzinnigheid is de BNP blijkbaar geloofwaardig working class.

Een vrouwelijke staatssecretaris in een powerdress-mantelpak (geen verkleinwoord gepast hier) komt het nog een keer uitleggen. Labour heeft miljoenen in dat dorp gestopt, heeft voor politie op de straten gezorgd...
Meer smerissen, dat is altijd de juichkreet van New Labour geweest. Je zou het nog zielig gaan vinden als het niet zo hemeltergend was.
En wat is er verder van die miljoenen terug te zien? Blur - de naam zegt het al.
Staatssecretaris zegt dat slechts vier procent van de sociale woningbouw door "immigranten" wordt bewoond. De perceptie van de "autochtone" dorpelingen is anders. Ja, dat komt doordat er veel huizen verkocht zijn en die worden dan verhuurd aan immigranten.
Sociale woningbouw was tenslotte nergens voor nodig, dat blijkt maar weer.

Niets illustreert het zo dat deze orde aan het ondergaan is dan de sociaal-democratie volop in beeld te krijgen als wegbereidster van het fascisme. Een ander fascisme dan toen, voorlopig nog geheel gefixeerd op de stembus - maar breeduit en openlijk geholpen door politici die een al even hatelijke bestaande orde vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen: