04 oktober, 2009

Scheefwerkers van Nederland, verenigt u!


[De volgende oproep heb ik op een aparte geocities-site geplaatst in de dagen waarin ik nog bij de KNAW werkte.
Een dierbare collega solliciteerde daar intern naar de betrekking van secretaresse, een opklimmen van de positie van assistent-secretaresse.
De directeur, bezorgd: "Maar dat is wel een baan op hbo-niveau hoor."
Dierbare Collega moest de vent er op wijzen dat zij dezelfde academische kwalificatie had als hij.
Intussen maakte deze weledelgeleerde heer pakjes klaar ter verzending door vervoerscentrale of posterijen.
Academicus, dat ben je maar in je vrije tijd.

De enige reactie die ik ooit bemerkt heb op de oproep is het gebruik van de emailbox door iemand die een verplichte sollicitatie vanaf het arbeidsbureau (of hoe heet dat gedoe tegenwoordig) naar deze box had laten zenden, waar hij of zij niet bijkon, maar wat maakte het ook uit. De tekst heb ik van De Vrije moeten plukken, want het origineel is gewist door de firma Geocities.
De tekst sluit thematisch aardig aan bij de vorige historische post, hij stamt ook uit de zelfde tijd.]*


Wat is scheefwerken? We hadden het ook liever misschien een andere naam gegeven, maar er is zoveel sprake van "scheefwonen" dat we dit als geuzennaam willen hanteren. In afwachting misschien van een beter woord en dus ook een betere naam.

Scheefwerken is wat je doet als je aanzienlijk hoger opgeleid bent dan waarvoor je (weer eens) moet solliciteren. Of het is wat je doet als je bent aangenomen. "U heeft mbo-werk- en denkniveau" (of op de populaire toer: "Je hebt..." - van De Geus moet je daar als vijftigplusser toch ook beslist op ingaan om TPG Post aan omzet te helpen).
Nee, u heeft een academische opleiding achter de rug, of hbo, maar degene die de baan aanbiedt heeft ook liever geen mbo'er als hij of zij iets "beters" kan krijgen.

Door deze gang van zaken, die sinds de donkerste dagen van het eerste kabinet-Lubbers gewoon is geworden, wordt eigenlijk iedereen gedegradeerd. De mbo'er wordt weggeconcurreerd. De werkgever (hiervoor gebruiken we eigenlijk liever ook een ander woord, maar we moeten begrijpelijk blijven) heeft op een koopje iemand die hij of zij "beter" vindt dan de mbo'er.

Die zit werkloos te wezen, en jij zit dierentuingedrag te ontwikkelen achter de computer - waar zullen we nu weer eens op internet naar gaan kijken? Want zo gaat het als je werk doet dat bij gebrek aan uitdaging in feite als een afstompende kooi fungeert.

Komt het jou/u bekend voor? Laat het weten!

Wie weet of we - als we met zovelen zijn, wat wij vermoeden - een vuist kunnen maken!

Geen opmerkingen: