28 oktober, 2009

Hoe vaak slaat u uw vrouw?


Het speciale nieuwsmanagement - geen idee of dit een specialisme is voor zogeheten kommunikaatsiewetenschappers - zorgt ervoor dat de griep die overal verder varkensgriep heet in het Nederlandse taalgebied Mexicaanse griep wordt genoemd. Tweesnijdend zwaard: er hoeft niet op ingegaan te worden dat er meer dan twintig miljoen varkens in Nederland wonen - maar waar dan wel? En de griep komt van vreemdelingen, wel niet islamitisch, maar toch behoorlijk exotisch.

De zogenaamde kwaliteitskrant houdt een onontkoombare enquête hoe groot uw risico is voor de "Mexicaanse griep". Wat er aangesmeerd moet worden zou ik niet weten. De opdringerige eerste vraag:

Hoe vaak wast u uw handen?

  • Nooit
  • Een of twee keer per dag
  • Telkens als u iets aangeraakt heeft

Zo staat het er, en het moet wel serieus bedoeld zijn. Ik neem de vrijheid mijzelf te citeren:

Er was een bel waarmee je een of ander verzoek kon uiten – alsof je in het ziekenhuis lag. Er kwam een moment waarop ik er toch aan toe was naar de wc te gaan. Dit werd toegestaan. Het duurde de betrokken smeris echter blijkbaar te lang. “Komt er nog wat van of moet ik je helpen?” Daar ging hij weer! “Ja dat wil je maar al te graag, hè?” (...). Eenmaal buiten liep ik naar het nogal verafgelegen kraantje. ”Heehee, wat moet dat?” “Ik ga mijn handen wassen. Zou je ook eens moeten doen.” “Dat heb ik nog nooit meegemaakt,” zei de verbouwereerde smeris. “Dan maak je het nu mee. Voor alles is er een eerste keer.” Vanuit antropologisch standpunt een leerzame scène.

Dus het is echt zo - de Gemiddelde Nederlander wast ofwel (zo goed als) nooit zijn/haar handen of heeft ziekelijke smetvrees. De categorie die hiertussen zou kunnen zitten is zo onbelangrijk dat er geen rekening mee gehouden hoeft te worden. Ik ben dus zo ongemiddeld dat ik bij het eerste schermpje al weet dat de griepvragen niet op mij van toepassing zijn. Mooi, dat kunnen we ook weer overslaan.

Geen opmerkingen: