28 december, 2008

Voor in de open haard


Sprookjes en vooral films kunnen ook niet buiten het permanente misverstand tussen de polair tegengestelden man en vrouw. Een scène uit eigen leven die mij als een filmbeeld voorkomt achteraf - het zou kunnen dat het op oudejaarsavond speelt, ik weet het niet precies meer. Zo'n avond waarop de vrouwen mooier dan ooit zijn, nietwaar.

Je weet het antwoord al. Je weet het antwoord al.
Op het desbetreffende feestje was ik blijkbaar afgedwaald van mijn geliefde en zat ik met een mediterrane schoonheid - van wie ik gehoord had dat de gastvrouwe er een oogje op had, biseksualiteit was een aanbeveling in die dagen - en wat ik al snel als haar mannelijk aanhangsel aanvoelde.
Gunst, wat was ik gevat en vlot. Wat ik merkte was dat het meisje geïrriteerd ging reageren op haar vriend en steeds geïnteresseerd naar mij keek en luisterde. Vrijblijvend flirten, kan het kwaad? Tenslotte waren wij beiden voorzien. Dacht ik, denk ik nog.
Maar toen moet ik gereageerd hebben op wat haar vriend zei daar en toen, en op een wijze die haar heel opmerkelijk deed reageren.
"Dat moet je niet doen. Je weet wel dat je al gewonnen hebt. Natrappen is geen mooie eigenschap." Ik wist niet dat het officieel geworden was inmiddels. Was het meer dan een spel? Ik wist niets meer te zeggen. De ander had niet eens door waar zij het over had, de sufferd.
Je weet het antwoord al.
Ik heb achteraf vernomen dat zij het op de stoep voor haar deur heeft uitgemaakt met de jongen die ik ongewild en ongeweten de hoek ingedreven had.
Misschien werd voor haar die avond iets bevestigd wat haar al duidelijk was. Zij wist het antwoord al.

Mijn vriendin maakte zich zorgen dat ik mij wonder wat in mijn hoofd zou halen over de gebeurtenis. Dat deed ik niet, zij hoefde niet bang te zijn. En het leven is geen film of sprookje. Ik heb het betrokken meisje nog een of twee keer in een korte "hallo"-op-straat ontmoeting teruggezien. Of niet eens hallo meer.

Voor de sprookjesafloop hebben we het hiernamaals. Of ook dat niet, want hoe kan het daar nou weer slaande ruzie zijn?

Geen opmerkingen: