16 december, 2008

Fries de Vries


Er wordt te veel gestorven en blijkbaar kan ik het niet bijhouden. Of wil ik het niet. Nu pas bereikt mij het nieuws dat Fries de Vries op 10 november overleden is, geveld op weg - naar school, waar hij les zou geven... Hij was 77. Ik geloof dat hij een absolute leeftijd had van zeg 55. Zo herinner ik mij hem ook - onvervaard vervuld van het idee dat de PSP nieuw leven ingeblazen kon worden maar op de een of andere manier is dit niet gebeurd. Of nog niet.
Hij krijgt het laatste woord over zichzelf.

DICHTERS STERVEN NOOIT


voor Helga


dichters sterven nooit: zij schrijven, levenslang
bevangen door de zin van niets, het woord in nood
het beheersen der chaos is hun dagelijks brood
dichten is en blijft hun innerlijk behang

dichters verlichten het heden, smeden samenhang
bevrijden het verleden, mijden de middenmoot
zolang dichters dichten zijn zij dichter bij de dood
hun verzen nemen het leven even in de tang

sinds de goden mij geboden u in dicht te loven
is een glimp van uw gezicht voor de zon geschoven

zinnen komen boven, heen is elk bedroeven
nu wij met min en dicht de zaligheid beproeven

daar liefde onverhuld zich in minneverzen plooit
zullen dichters eeuwig leven, dichters sterven nooit

amsterdam, 29 juni 2008

Geen opmerkingen: