08 december, 2008

Tamam


Weinigen die binnen wat tegenwoordig een organisatie wordt genoemd zullen aan zoiets als een Large Group Awareness Training ontkomen. Althans, aan trainingen die tegelijkertijd een groot gezelschap omvatten en gericht zijn op de losse deelnemende individuen. Ik heb er tenminste nog een meegemaakt na Essence/Source. Er zijn overeenkomsten, maar er is toch een opvallend verschil: je wordt niet afgebroken of afgezeken met de kennelijke behoefte dit als constructief voor een zogenaamde doorbraak voor te stellen. Een trainster met wie je na afloop van een sessie een gesprek op vriendelijke voet kon hebben was voor mij een verrassing. Trek uw conclusie...

Ik heb nog een tijd contact gehad met mijn Source-buddy, ben zelfs een keer flink uitgeweest met haar. Zij leek ook de betere bieren te waarderen maar stelde een opmerkelijke grens aan de geanimeerde consumptie op een ogenblik waarop ik nog wilde halen. "Als ik er nu nog een neem ga ik jou versieren." Dit plaatste mij voor een dilemma dat, bedenk ik nu ik het opschrijf, niet per se met verdere consumptie samenhing. Ik heb het er bij gelaten.
Omdat ik wel zeer op haar gesteld was geraakt vond ik het naar dat zij liet weten zich misbruikt te voelen voor allerlei klusjes door de Essence-organisatie, en ik was opgelucht toen zij zei dat ze dit niet meer toe zou laten. En toen kwam toch weer het bericht dat zij "ging assisteren" en de vraag of ik nog wat voor de Essence zou doen. Dit was het punt waarbij ik het opgaf wat haar betreft. Jaren later dook er iemand op die parttime in dienst kwam waar ik werkte en die ook haar collega was elders. "Doe haar de groeten," gaf ik door. Ik kreeg ze niet terug, de naam was haar nog vaag bekend voorgekomen, van de Essencetraining, niet? Grote indruk liet dit alles dus ook weer niet achter.

Ik heb één persoon zo ver gekregen de training ook te doen, en dat was niet zozeer om de betrokkene een geweldige doorbraak in zijn leven te bezorgen, maar in de eerste plaats om te zien of er wat van zijn relatie te redden was. Het was de baas op mijn toenmalige werk. Zeker, iedereen die er werkte had betere ideeën hoe het verder moest met de zaak dan hij had, maar ik zag al bij voorbaat in dat dit een te groot doel zou zijn voor deze training, dus het zou al heel wat zijn als de nogal opzichtige breuk tussen hem en zijn vriendin gelijmd kon worden. Hij volgde de training. (Ex-)vriendin ook. Het is daarna weer een tijdje aangeweest, maar niet lang. Weinig beklijft van wat bij Essence gesmeed wordt, kan ik concluderen. Er is nu al voor een flinke provincieplaats aan mensen bij betrokken geweest en - enfin, wat zouden we kunnen verwachten?

En nu gaat de schrijver languit op de grond liggen om van de kramp in de ribbenkast die zowel het einde van de Essence als van de Source bij hem opriep af te komen, in de overtuiging dat er voor een flinke tijd niet meer van hem gevergd hoeft te worden over dit onderwerp.

Geen opmerkingen: