12 december, 2008

Toonaangevend is toch iets of iemand anders


Het was op of omstreeks mijn verjaardag, eerder dit jaar, dat ik op het idee kwam ondanks het wegvallen van de Harry Bout Supportgroep misschien toch wat verder speurwerk in de zaak Harry Bout te doen, het spoor verder uit te zoeken aangaande de gebeurtenissen van die avond in april in Grand Rapids.

Het meest voor de hand liggend zou het opsporen van degene die de moord gepleegd heeft, Dawn Bean, zijn geweest. Omdat deze mevrouw als vuurgevaarlijk zou kunnen gelden een niet ongevaarlijk te achten onderneming. Ze heeft in korte tijd die wij van haar bestaan overzien de hond van Harry en zijn vriend Al doodgeschoten. Zeker, iemand die 23 jaar geleden een moord heeft gepleegd zal hoe dan ook niet meer dezelfde zijn. Maar zij weet dat iemand anders in haar plaats gevangen zit, en zal zeer moeilijk benaderbaar zijn over dit onderwerp. En nee, ik ben misschien wel enigszins een speurneus, maar geen criminoloog en ook geen privé-detective.

Hoe dit aan te pakken - het bleek al snel geen punt meer te zijn want iemand was mij voor geweest: een undercoveragent ten dienste van het televisieprogramma van Peter R. de Vries. En ook deze kon het niet aanpakken. Zodra Bean doorhad dat er over de zaak-Bout vragen gesteld zouden worden belde zij de politie en liet zij de undercoveragent uit haar omgeving weghalen. Het zou geen Jorannig succesverhaal worden. Voorzover die stunt nou eigenlijk een succesverhaal genoemd mag worden.

Blijkbaar moest De Vries toch wat doen met wat ongetwijfeld een investering was voor een programma bij een commerciële omroep. Het debacle bij Bean laten we gewoon zitten, weet je wat: we zeggen dat zij onschuldig is, dat heb de rechter tenslotte ook gezegd en er loopt nog steeds die officier van justitie rond die graag kwijt wil dat Harry Bout het heb gedaan en graag verder geen moeilijke vragen hoe het zit met die mevrouw Bean die dan toch op zijn minst medeplichtig is.

Harry Bout is depressief en wil dat er tegen Peter R. de Vries gestreden wordt. Tja. Al met al: de man is tenslotte nauwelijks journalist, laat staan rechercheur al dan niet particulier. SBS 6 heeft eerder wel als positief althans niet-negatief ervaren aandacht besteed aan de zaak-Harry Bout. En we moeten eerlijk zijn: als hij wat meer van zijn werk had gemaakt en niet had lopen knoeien na het vinden van de moordenares, en niet had geparasiteerd op de inspanningen van degenen die zich inzetten voor Bouts vrijheid, dan zou hij op handen gedragen zijn, deze misdaadverslaggever die eerder de lof heeft gezongen van de bommengooiers van Radio Veronica.

Geen opmerkingen: