15 augustus, 2005

Wat je niet zegt, bestaat niet


Met "NS" naar Kadoelen en Banne Buiksloot

Nederlandse Spoorwegen - dat mocht eigenlijk al niet meer. Je moest "NS" zeggen, zonder bepaald lidwoord.
Sinds enkele weken bestaat vertraging niet meer. Er wordt nu bijvoorbeeld om 17.15 u. omgeroepen dat de trein van 17.09 over tien minuten op spoor zoveel binnenkomt. Het zal wel de positivo-best-practice-Filosofie zijn die dit voorschrijft: je zegt niet meer: een kwartier vertraging, maar daar-is-ie-al over tien minuten.
Een variant hierop maakte ik vanochtend mee op station Castricum. "Reizigers naar Station Sloterdijk" kunnen in Uitgeest overstappen, uit de trein naar Haarlem en Den Haag. Er werd "gewoon" niet omgeroepen dat de sneltrein naar Sloterdijk en Amsterdam CS en verder naar Amersfoort helemaal niet zou rijden. Je moet Newspeak in een klap begrijpen. Best practice.
"Bij Sloterdijk staan bussen van het GVB voor u klaar." Dit bleek lijn 36 te betreffen, die stampvol zijn gewone ronde door Havens West en Amsterdam-Noord-West deed. De langste lijn van het net, nog steeds en al jaren. Ruim 50 minuten rittijd. Gewone passagiers konden er niet in. De chauffeur vertelt dat het Amsterdamse GVB dit geintje niet vergoed krijgt van "NS". De passagiers ook niet. Die mogen blij zijn dat ze voor de excursie niet hoeven bij te betalen.

Je hoeft allang geen anarchist meer te zijn om het dysfunctioneren van openbare diensten en de overheid zelf te constateren. Een halfgare staatssecretaris die even de verzuiling herinvoert in de omroep (en als dolksteek in de rug te horen krijgt van een ander dat zij daar niet eens achter staat). Blaten over normen en waarden. Wetten voorstellen en zeggen dat je ze zelf ook niet gelezen hebt.
Maar altijd bereid tot een frisse vrolijke oorlog, in de achterhoede van Washington, dat ongetwijfeld al een bezettingszone in Iran klaar heeft voor het roemruchte Nederlandse leger.
Het ineenstorten van een orde die geen orde is - een wonderlijk gezicht. Al kun je het gezien de te verwachten dodentallen nu eenmaal ook niet leuk vinden.
Vanuit een door Farsisprekers gedreven Internetcafé: tot Iets Betere Tijden!

Geen opmerkingen: