09 augustus, 2005

De speurtocht naar een plaatje


Grey Imprint uit Dayton Ohio - hun enige single op het Clear Hill-label

Een paar maanden geleden postte Carmen, een van de moderatoren van een Soul-forum waar ik lid van ben, een nummer waarvan zij titel noch artiest kende, maar dat zij steeds beter ging vinden. De muziek paste bij de stijl van 1969: kopersectie en 'soulful' stem. De tekst verwees naar de nog maar net beëindigde strijd voor gelijkberechtiging van de zwarte Amerikanen (een strijd die in de praktijk nog lang niet voltooid is, maar voor 'de wet' wel, destijds). Er sprak ook een zeker naief optimisme uit dat men uit zwarte kringen in de VS niet meer zal vernemen..
Het Al@din-bloed kruipt waar het niet gaan kan - ook onbetaald kan ik mij uitgedaagd voelen er een speurtocht met het toetsenbord tegen aan te gooien. Ik kwam uit op een singletje van het zeer obscure Clear Hill-label uit Dayton, Ohio. De naam van de band: Grey Imprint.
De band is klaarblijkelijk een voortzetting van de Mark V onder leiding van Sonny Flaharty, die een cultsingle gemaakt hebben getiteld Hey conductor, het eerste nummer dat naar verluidt wegens psychedelische connotatie verboden werd op de Amerikaanse radio. (Werkelijk? dan waren ze daar toch liberaler dan bij de BBC of de Nederlandse omroep!). Van de Mark V is dezer dagen een LP te vinden met verzameld werk. Niet van Grey Imprint.
Carmen heeft bevestigd gekregen dat het nummer Do you get the message - dat ik niet kan laten horen, het is al heel wat dat u het plaatje ziet, primeur op het net! - inderdaad van Grey Imprint is. Maar niet met Sonny Flaharty als zanger, maar met zang van Victor Baxter - eenmalig, blijkbaar. Het is het enige nummer van Grey Imprint dat als 'soul' gecatalogiseerd is. Wat is er van Victor Baxter geworden? Hoe zit het verder met Sonny Flaharty? Vragen die verder speurwerk vereisen.
Deejays houden graag geheim wat zij draaien. Afgelopen weekeinde werd het nummer gedraaid in Malmö, het label was overgeplakt om te suggereren dat men Lou Pride hoorde met Do you get the message? Een medelid van het forum wist tot verbazing van de deejay te zeggen wie het wel was/waren.
Onvermijdelijk dat het singletje opnieuw uitkomt - op een compilatie van obscure soulsingles, of van Grey Imprint.
Wordt vervolgd...
(Dank aan Carmen McCullough, Kevin Malone en Sebastian Fonzeus).

1 opmerking:

AP zei

Leuk zeg!!!