10 augustus, 2005

Het weg-je in het ko-ren (W.G. v.d. Hulst)


In Noord-Holland benoorden het IJ rukt de maïs op, en koeien en zelfs schapen in de wei worden zeldzamer. En daarmee de weidsheid van het landschap - en natuurlijk de broedgelegenheid van allerlei vogels die in Nederland hun belangrijkste of een belangrijk woon/broedgebied hebben. Het is een hatelijk gezicht.
Subsidie! En regeltjes waar de boeren zich aan te houden hebben. Ze mogen dan nu super-ideologisch "agrarisch ondernemers" genoemd worden, dat betekent niet dat ze zomaar mogen telen of laten rondlopen wat ze willen. We hebben hier een democratische markteconomie, begrepen!
Dus verschijnt er maïs. Een enkele keer - dit is mij ook opgevallen - gerst of tarwe, terug van weggeweest soms. Naief als ik ben denk ik dan aan brood of bier. Het gaat naar de koeien, begrijp ik nu. Krachtvoer heet het geloof ik.
Meer hierover hier.

Geen opmerkingen: