30 augustus, 2005

Heimatsicherheit

De Verenigde Staten zijn misschien gevormd door paarden, maar waarschijnlijker door het treinennet. Die tijd is voorbij, een blik op een willekeurige kaart van om het even welke staat maakt duidelijk dat de auto hier regeert. (En de oliebelangen, onlosmakelijk hiermee verbonden).
Toch zag zelfs Republikeins rechts ruim dertig jaar geleden in dat je niet zonder treinverbindingen kunt. En omdat de particuliere treinmaatschappijen aan het zieltogen waren, zijn ze onder Nixon bijeengeveegd tot het staatsbedrijf Amtrak.
Dit ligt voortdurend onder vuur van de halvegaren die rechts inmiddels domineren in de VS. Maar de treinen rijden nog. En de staatsbemoeienis wordt alleen maar sterker.
Zonder identiteitsbewijs met foto kun je hier geen treinkaartje kopen. Zou je in Nederland moeten doen, om de NS nog verder in de soep te laten lopen. (Ach, de OV-chipkaart, bijna vergeten..).
Als ik mijn paspoort heb gehaald vraag ik aan de vriendelijke lokettiste wat de bedoeling hierachter is. Met een vage glimlach zegt ze iets over Homeland Security en Nine-Eleven. Maar dit werkt toch alleen als je paspoort ook bij het instappen wordt gecontroleerd? Doen ze dat dan?
Met iets meer glimlach zegt ze: soms.
Mag ik dan zeggen dat dit een malle maatregel is? Van haar wel. Niet iedereen in dit land is gek geworden, maar dat wisten we al.

Geen opmerkingen: