03 augustus, 2005


Een vriend van de VS met congé gestuurd

De president van Mauretanië is in een klassieke staatsgreep afgezet: hij was naar de begrafenis van koning Fahd en kon op de terugreis uitstappen in Niger en daar zijn (ex-)collega omhelzen. De militairen die de macht hebben gegrepen beloven transparantie en democratie. Het zal er toch niets mee te maken hebben dat de VS intussen terroristische complotten ontwaren in de Sahara/Sahel-zone? Het dient gezegd dat er aan het zittende bewind niets verloren is. Of er gewonnen is met deze staatsgreep? Afwachten is het parool.

De vijftiende dode

BBC World heeft de goede smaak te spreken van de zwaarste aanval tot nu toe in Irak. Bij een bomaanslag zijn in een klap veertien Amerikaanse mariniers de lucht in gevlogen. En een tolk (die maakt het getal niet vol tot "vijftien doden", begrijpt u?) Het was natuurlijk een Irakees.
Ik geef toe dat er een zekere monotonie in de dagelijkse aanslagen zit, waarbij in het algemeen tientallen Irakezen worden opgeblazen. Maar zo'n nieuwsitem drukt nog eens duidelijk uit waar de prioriteiten liggen, en wat pas echt belangrijke mensenlevens zijn bij de staatsmedia van de Coalitie der Gewilligen.

Geen opmerkingen: