23 augustus, 2005

The revolution starts now


Steve Earle, in een optreden in Camp Casey, Texas. Een video ervan is op Truthout.org te zien (dit is een foto hieruit).
Is dit zijn nieuwe voorkomen - je wijkende haargrens laten zien, een brilletje - misschien om zijn eigen tekst van het blad te lezen? Ik kan de video zelf niet bekijken.

Maar het klopt verder. De revolutie begint niet met samenzweerderige opposanten die in een rokerig of drinkerig lokaal of een huiskamer plannen smeden ter omverwerping van het een of ander. Revolutie is als steeds meer ouders van gesneuvelden bijeenkomen in de omgeving van de 'ranch' van Bush. Als er na een oproep aan ouders van gesneuvelden die voor de oorlog zijn slechts één Bushfan naar het kamp komt, die tenslotte Cindy Sheehan omhelst en zegt dat hij van haar houdt.

Of, zoals Steve Earle zegt: mijn vader is nu tegen. Dat is revolutie.
De burgemeester van Salt Lake City hoopte op de grootste demonstratie uit de geschiedenis van de stad. Tegen de oorlog dan. Omdat Bush er zijn vakantie onderbrak om de oorlog te prediken, 22 augustus. Tweeduizend mensen - ik vrees dat de wens van de burgemeester niet is uitgekomen. Toch is de wens voldoende, en de opkomst. "De revolutie" is niet een punt in de geschiedenis, maar een proces. Het is begonnen en het is gaande.

Geen opmerkingen: