11 augustus, 2005

Cindy SheehanCindy Sheehan, snel opgekomen 'ikoon' van de anti-oorlogsbeweging in de Verenigde Staten. Zij staat al dagen te wachten op een audiëntie bij George W. Bush, die natuurlijk niet bereid is op haar vragen en stellingen in te gaan. W. vindt dat haar zoon voor een 'edele zaak' is gestorven in Irak. Zij is zo vrij daar anders over te denken, en bijvoorbeeld te willen weten waarom de dochters van Bush dan niet in Irak zijn als het zo edel is om daar in het leger te zijn.
Stafleden van W. hebben haar vriendelijk te woord gestaan, daar aan de rand van de weg naar de 'ranch' van Bush in Texas. De moeder van een gesneuvelde soldaat kun je ook weer niet zomaar wegblaffen.
Het gerucht gaat echter dat ze preventief gearresteerd zal worden omdat de 'haves' en de 'have mores' daar vrijdag samen zullen komen om geld bijeen te brengen voor de Oorlogspartij. Die kunnen niet de moeder van een gesneuvelde soldaat langs de weg hebben staan.
Hoe nobel de zaak is blijkt wel uit het nieuws dat er in de stad Baghdad een eenvoudige staatsgreep heeft plaatsgevonden: de burgemeester is afgezet door een sjiïtische militie, de man gaat maar weer in ballingschap en is in ieder geval ondergedoken.
De opmars van freedumb en libbedy is onstuitbaar. Die ene vrouw die er tegen ingaat is echter al niet meer zo alleen.

Geen opmerkingen: