05 december, 2013

Zuid-Afrika wacht nog steeds op democratie

Toen Biafra gecapituleerd had riep de "aartsvader" van het Biafra Actie Comité, Emiel Wennen ons er toe op de steven naar Zuid-Afrika te richten, omdat dit nu de ergste plaats van het continent was. Hij kon gelijk hebben maar de groep mensen die zich ingezet had voor Biafra was hiervoor niet bijeen te houden. Wij kregen een onvergetelijk toespraakje van het Kamerlid van het Gereformeerd Politiek Verbond in de zendtijd voor zijn partij ter gelegenheid van de nederlaag. Hij prees de apartheid aan als probaat middel tegen "stammenstrijd" en daar mocht in Nederland wel eens bij stilgestaan worden. De voorloper van de ChristenUnie. Dat was 1970.

De dood van Nelson Mandela lijkt een nieuwe stap in het proces van verknuffelbering van een "zwarte" voorman te zijn, na Martin Luther King. Ik moet denken aan de tekst van Neerlands Hoop
Wat had je een bewondering voor Martin Luther King
Je had zelfs echte vrienden in je negerkring
Als hij een fractie had vergolden van wat hem was aangedaan
Had hij niet in een lijstje op je bureau gestaan
Je wilt graag zelf bepalen hoe ver een vriendschap gaat....

Ook Mandela heeft die fractie niet vergolden. Zuid-Afrika is naadloos overgegaan naar een door "zwarten" met de juiste partijkaart bestuurd land dat in de eerste divisie van kapitalistische mogendheden paradeert (de BRICS). De echte bevrijding moet nog komen en de consensus is gebaseerd op de opluchting dat die bevrijding niet echt is doorgegaan.

Bij de voorbereiding van het Afrikanummer van De AS (waarvan hier en hier de sporen op deze site) ontmoette ik Lucien van der Walt, die ik om een bijdrage had gevraagd, in Amsterdam. Hij beoordeelde de situatie in Zuidelijk Afrika, meer precies Zimbabwe en Zuid-Afrika, als prerevolutionair. We zijn dertien jaar verder, ik denk dat het nog steeds zo is.

Zie de site van de daklozenbeweging Abahlali baseMjondolo, de pendant van de MST in Brazilië. Er is geen liefde voor het ANC. Het ANC is "de partij" zoals je "de partij" had in Oost-Europa. Wie de overleden voorman bewierookt en vergeten is hoe deze verguisd werd voor zijn vrijlating zou nog wel eens kunnen opkijken bij hoe het verder gaat in Zuid-Afrika.

Geen opmerkingen: