19 december, 2013

Alsnog mobilisatie voor de bibliotheek van het Tropeninstituut


Lief heeft er jaren gewerkt en alleen daardoor al ben ik er het afgelopen decennium meermalen geweest.
De bibliotheek, in de statige mooie ruimte, heb ik meermalen geraadpleegd, te beginnen voor de zaak van Biafra, dus - voor mij dan - sinds 1969.
De persoonlijke uitnodiging aan Lief heb ik als de mijne kunnen opvatten. Zij werkt in loondienst, elders. Wat zou er nu van haar geworden zijn als het Koninklijk Instituut voor de Tropen haar niet ontslagen had wegens bezuiniging, jaren geleden alweer?
De Nederlandse ziekte van het bezuinigen heeft de bibliotheek tenslotte weggevaagd. Een deel van de collectie blijft in Nederland. Een groot deel gaat naar de bibliotheek van Alexandrië, waar alles ooit begonnen is.
Het regime van PvdA en VVD kan trots zijn op het verkwanselen van de nagedachtenis van Nederlands betrokkenheid bij "de tropen". Het geld dat uitgespaard wordt door het afdanken van de bibliotheek kan mooi gebruikt worden voor het jagen op werklozen. Of op ganzen of huiskraaien. Of voor lekker veel geld verdienen, zoals de premier zo graag zegt.
Een beeld van de naar gezegd werd tweehonderd meter lange file van wachtenden, die ik voor heb laten gaan en waar ik niet op gewacht heb. Wat had ik binnen kunnen verwachten, waar doubletten gratis werden uitgedeeld? Wat ik eventueel zoek - zou het er geweest zijn? Wat ik niet zoek zal ik ook niet ontmoeten maar ook niet missen. Een uiterst dubieuze site heeft vermeld dat er gratis boeken gehaald konden worden. Dit PvdA-medium heeft natuurlijk niet opgeroepen tot actie voor het behoud van de bibliotheek. Zo zit Nederland in elkaar in 2013.
Vaarwel, Tropeninstituut.

1 opmerking:

Tjebbe van Tijen zei

De Barmhartige Bibliothecaris: hart voor het verleden - oog op de toekomst; geeft de diepere achtergronden over deze kruimeldieven van het culturele erfgoed die in de rij gaan staan om zich - bewust of niet - deelgenoot te maken van deze "verkwanseling" van het Nederlands Koloniaal verleden.
http://barmbib.nl/
Waar ook de flutrapportjes van de samenspanners van de Koninklijke Bibliotheek en info over de Ukaze van de bibliothecaris van de Universiteit van Amsterdam om toch vooral niet te hulp te schieten (hij is inmiddels met pensioen, na het uitdunnen van de collectie met enige tientallen kilomters) ook daar kraaide vrijwel niemand over.