23 december, 2013

Wie noemt zijn winkel nou De Slegte?

Het Moderne Winkelende Meisje zegt tegen haar metgezellin, eveneens een Modern Winkelend Meisje: "Wie noemt zijn winkel nou De Slegte?"
Ik had niet kunnen bedenken dat goed een jaar na dit tafereel dat mij op allerlei manieren te denken gaf de naam uit het straatbeeld en misschien zelfs uit het spraakgebruik zou verdwijnen. De winkel zoals ik die kende is bij de brand in Hotel Polen 9/10 mei 1977 zo door brand beschadigd dat de winkel gesloopt is en verhuisde van het Rokin naar de Kalverstraat. Daar was het een vast punt tot nu.

Het begrip "De Slegte" in onbruik, omdat de familie de zaak heeft overgedaan aan zogeheten durfkapitalisten die de keten, die ook al zoveel namen die een plaatselijk begrip waren had opgeslokt, hebben overgenomen en nu alles in elkaar schuiven onder de naam Polare?
Er doemen wel heel wat herinneringen op, tot en met het slechte nieuws dat De Slegte mijn Jullie deugen niet niet wilde hebben - als het wel gebeurd was zou het een groter publiek bereikt hebben dan nieuw en leverbaar via het Centraal Boekhuis. Er was altijd nog iets ergers mogelijk voor een schrijver dan bij De Slegte belanden. Dat was niet bij De Slegte te mogen liggen.

De winkel was al aardig ontmanteld toen ik er vanmiddag achter kwam dat het bijna afgelopen is. De bovenverdieping was al weg, de rest was provisorisch verplaatst. Internetverkoop van tweedehandsboeken en de pan uitrijzende huren op zogeheten toplokaties hebben een einde gemaakt aan de winkels die ten grondslag liggen aan het begrip.

En zo kunnen de Moderne Winkelende Meisjes van vorig jaar wellicht volgend jaar Modern Winkelen in het enorme pand aan Kalverstraat-Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.Geen opmerkingen: