19 juni, 2010

Wees dan blij blij blij, altijd blij


Een volstrekt willekeurige greep van de site Timetoturn.nl:
Zoals elke zichzelf respecterende christelijke organisatie betaamt, heeft ook Time to Turn nu een bijbelschool. Maar wel een irritante!

Met trots presenteren wij:

GELD, MACHT en ROCK 'N ROLL
de oncomfortabele bijbelschool voor comfortabele christenen

Midden in de zomer organiseert Time to Turn Amsterdam de ONCOMFORTABELE BIJBELSCHOOL voor COMFORTABELE CHRISTENEN. Geen brave christelijke praatjes, maar een stevig en actief onderzoek naar geld, seks en macht.

We zitten in hartje Amsterdam, midden tussen de hoge heren die de rijkdommen van de aarde naar zich toe harken en tussen consumenten die zich sufshoppen. Maar ook tussen 15.000 Amsterdammers die niet mogen werken omdat ze niet gewenst zijn, en tussen vrouwen die hun lichamen moeten verkopen om rond te kunnen komen. Hoe werkt geld? Hoe werkt macht? En hoe werkt het koninkrijk van God? Wat moeten we in zo’n wereld? Is er hoop?

Wat gaan we doen?
Stilstaan bij de macht(eloosheid) van Jezus, sparren met irritante sprekers zoals de Engelse Mike Love, spaghetti eten met illegalen, bidden op de Wallen, het jubeljaar vieren, de bijbel bestuderen, afgoden uitlachen, bijbellezen en natuurlijk rock ’n rollen, want… het koninkrijk van God is een feest!

Feest je mee? Geef je dan op bij zemorah of bel/mail ons voor meer informatie.

Wanneer: 19 t/m 26 juli 2010
Waar: Nieuwe Herengracht 20, Amsterdam
Kosten: 45 euro p.p. (all inclusive :)


Ik moet dit wel in extenso overnemen omdat de site geen aparte url's oplevert voor losse onderdelen. En waarom zou ik het niet voortzeggen? Tant pis voor "zemorah", ik haal dat mailadres wel weg na 20 juli.

En dan - een lichte zucht... waarom wel?
Wat wettigt een smiley na "all inclusive", waar ik gewoon "alles inbegrepen" zou verwachten? Verkenningen in ranzigheid.
Authentic christian lifestyle als ondertitel wekt de indruk dat het Engels die authenticiteit toch veel beter benadert dan het Nederlands.
Wie of wat zijn afgoden die uitgelachen dienen te worden? Is er dan ook een bijbelschool die niet irritant is? Enzovoort enzoverder.

Uit kringen van Timetoturn is The irresistible revolution van Shane Claiborne vertaald ("te bestellen via de christelijke boekhandel"). Nu had ik zelf zoiets aangeboden aan Rupert Murdochs eigen Zondervan (nederig! in het stof met jou! al wist ik nog niet van de Murdochconnectie), en men heeft zich nooit verwaardigd te reageren. Claiborne zakte een behoorlijk aantal punten toen ik vernam wat er achter zijn uitgeverij zit.

Ik kan zoals gezegd niet linken naar de desbetreffende pagina, maar citeer niemand minder dan Rikkert "Kauwgomballenboom" Zuiderveld:
Heerlijk! Eindelijk eens een boek dat een echt radicaal verhaal vertelt, zonder te vervallen in fanatisme: hoe je in de voetsporen van Jezus kunt gaan zonder een blinde fundamentalist te zijn en hoe je kunt liefhebben zonder een watje te worden.
Lees, huiver, sta op en heb lief.


Ik ben weer bij. Gisteravond gesproken met onze makker Frits ter Kuile over de interesse die in kringen van Timetoturn getoond wordt voor het streven van de Catholic Worker. Ik kon niet goed verwoorden waarom timetoturn het voor mijn gevoel nou net niet is, ook al verwoordde de enige andere openlijk (in geschrifte dus) belijdende religieus-anarchist van Amsterdam het kort maar krachtig tegen mij een tijd geleden: "praktisch idealisme". "Maar daar is toch niets tegen?" zegt Frits dan. Eh, nee.

Maar:
- Kun je serieus stellen dat een blinde fundamentalist in de voetsporen van Jezus gaat?
Wie doet dat trouwens wel? Meer dan streven zal nooit gaan.
Wees eens bescheiden en toeter niet uit dat je bescheiden bent.
- Liefhebben zonder een watje te worden.
Onzin. Heb lief en wees een watje. En keer die andere wang toe, loop die extra mijl mee en laat de ander ook je mantel.
Ik kan het verder niet uitleggen. Nee, nee, nee.
Nee.
TAMÁM

Geen opmerkingen: