04 juni, 2010

Je dwingt mij om mijn plicht te doen


Hier staat zij dan toch ook bij mij, gefotografeerd bij de achtersteven van een schip, het schip waarschijnlijk, in strijklicht, op de vrije zee op weg naar waar de onvrijheid heerst (hoe je het ook bekijkt). Het idee van die vrije zee hoort bij de droom van vrije radio waar ik steeds Het Nader Definitieve Verhaal over wil schrijven maar de rust ontbreekt om er voor te gaan zitten.

Anne de Jong is terug in Nederland.
Aan de bron ga ik mij niet wagen, u weet bij wantrouwen wel in de zoekmachine te duiken. Na haar vrijlating heeft zij als eerste reactie - naast het laten zien van een reeks blauwe plekken - verteld dat degenen die haar gekneveld op de grond gooiden haar vertelden dat zij hen dwong haar pijn te doen."Je doet dus jezelf pijn."

Jankerds zijn het, die Israelische militairen (commando's zelfs), de banaliteit van het kwaad bestaat bij hen uit de uitdrukkelijk uitgedragen menselijkheid. Niet ik doe jou pijn, maar jijzelf.

Pas als jullie je geweren richten op je commandanten zal ik jullie geloven.

Geen opmerkingen: