02 juni, 2010

In de huiskamer merkbare precedenten van staatspiraterij

Als we het over piraterij hebben moet ik toch ook altijd even denken aan de preventieve aanval op het zendschip van Radio Paradijs.

Wat programma's betreft zal het geen groot gemis geweest zijn. Het tweede station zou volgens degene die als exploitant optrad, Ben Bode, "restaurantmuziek" gaan uitzenden onder de naam Beautiful Music. Zoiets als later Skaai Reedio dus. Zo schetste hij het in een interview met mij. De Nederlandse politie had de goede smaak de overval uit te voeren op de emotioneel geladen datum 15 augustus, 1981.

Omdat dit soort zeezenders in de wandeling "piraat" werd genoemd was het onmogelijk de actie van de Nederlandse politie als piraterij te benoemen. Dat was het natuurlijk wel. Bode heeft er wat processen om gevoerd maar heeft nooit genoegdoening gekregen. Het gerucht liep dat achter de organisatie onder anderen Willem van Kooten (Joost de Draaier) zat.

Ook op volle zee, ook weer op een smaakvol gekozen datum: precies zes jaar nadat Caroline opnieuw was begonnen vanaf het schip de Ross Revenge, 19 augustus 1989, overval van Britse en Nederlandse stillen die studioapparatuur en andere goederen kwamen stelen, inclusief een zendkristal. Het station is op mindere kracht teruggekomen maar zou de slag niet meer te boven komen.
"Vrije zee" is een rekbaar begrip.

De Israelische regering heeft de Voice of Peace wel steeds laten begaan.

Geen opmerkingen: