13 juni, 2010

Hulpeloos en hopeloos antifascisme


De racistische segregatie is niet uitgevonden in het Nederlandse taalgebied, maar "soevereiniteit in eigen kring", vervolgens "gescheiden ontwikkeling" en tenslotte apartheid zijn toch al behoorlijk Nederlandse begrippen. De dag loopt ten einde waarop meer dan een kwart van de Nederlandstalige kiezers in België gekozen hebben voor een partij die het land wil opbreken, simpelweg op etnische gronden. In Voeren had de nette versie van het Vlaams Blok meer dan de helft van de stemmen. Apartheid is al tientallen jaren de norm in België, waar het voor bij wet vastgestelde Nederlandstaligen niet toegestaan is op een Franstalige partij te stemmen en omgekeerd. En het wordt zo te zien alleen nog maar erger.

Ha, Voeren, Limburg, thuishaven van de xenofobie... De opmerking weerspreekt zich zelf. Het bijgevoegde protocol is nog erger. Dat Wilders een indische achtergrond heeft is inmiddels wel bekend. Dat zijn echtgenote "buitenlandse" is, ook. Hier wordt een stapje verder gezet: hij is niet alleen agent van de Israelische geheime dienst (ook dit is nauwelijks een verrassende mededeling), hij is ook nog jood. En wellicht ook nog homoseksueel, want zijn huwelijk wordt buiten hem om geregeld. Dus dan weet u dat.

Dit is geen hulpeloos antifascisme meer, dit is fascistisch antifascisme. Ik kan het slechts constateren, ik heb zelf een hulpeloos gevoel over het geheel. Moet "links" de symbolen van het "goede" Nederland adopteren, zoals in de jaren dertig de communisten deden - het zelfde links dat zo zijn uiterste best heeft gedaan het onderwijs te ontdoen van iedere verwijzing naar Nederlandsheid, of het nu om spelling of grammatica gaat, om literatuur, aardrijkskunde of geschiedenis? Hier zit precies een van die zwakke plekken die de wildersisten kunnen raken zonder dat zij er iets van betekenis tegenover zullen stellen.

Als anarchist kan ik het slechts vaststellen. Moeten "wij" dan Erasmus, Spinoza en andere symbolen van Nederlandsheid inzetten tegen de barbaren (van rechts en links, dunkt mij)? Waarmee het streven nog meer dat van een roepende in de woestijn wordt.

Geen opmerkingen: