03 juni, 2010

Charlatannerie en geweldloosheid


Kijkers zijn nogal handig aan boord van een schip, zou je denken. Het Israelische overvalcommando op de Mavi Marmara vindt het echter duidelijk wapens en stelt ze trots tentoon. De nadere gegevens bij de foto vertellen

Date and Time (Modified): 2010:06:02 11:23:04
YCbCr Positioning: Co-sited
Exposure Program: Aperture-priority AE
Date and Time (Original): 2006:02:07 05:20:56
Date and Time (Digitized): 2006:02:07 05:20:56

Dus de foto is gemaakt op 7 februari 2006, of 2 juli 2006?
Ze kunnen ook niets meer goed, zelfs niet het organiseren van leugenachtige propaganda.

Heeft het zin zich te verweren tegen een zwaar bewapend stel gemaskerde militairen dat aan boord wordt gelaten om je schip te kapen? Neen.
Is het begrijpelijk dat je je toch meent te moeten of kunnen verweren? Ja.
Wie weerloosheid voorstaat zou zich moeten onderwerpen in dit geval of om het even welk. Geweldloosheid is iets anders. En psychologisch gesproken is het alleszins verklaarbaar zich te verweren. In principe zou ik weerloosheid voorstaan. Maar ik sta niet in voor eigen heiligheid - ik ga niet zeggen dat ik mij niet verweerd zou hebben tegen overvallers, hoe zinloos of ongepast het ook zou zijn. Al denk ik dat fors schelden in eigen taal indrukwekkend genoeg zou zijn geweest. Wie weet of een van de gevoelige helden het zou hebben verstaan en zich daar weer om heel lelijk behandeld zou hebben gevoeld. Het Israelische leger bestaat uit onbedaarlijke jankerds, hetgeen wonderlijk genoeg altijd breed wordt uitgemeten. Het heeft dan ook geen echte oorlog meer gewonnen sinds 1967 terwijl het als voordurend in oorlog wordt gepresenteerd.
Er is in het geval van het vlootje en de overval geen equivalentie tussen - "partijen" is al niet eens een gepast woord.

Wie de beoogde geweldloosheid van de opvarenden van de "flotilla" ter discussie stelt vanwege de overval staat wat mij betreft onder verdenking met de overvallers te sympathiseren.
Het is niet de eerste keer dat Wagingnonviolence.org echoputje van propaganda van het Rijk speelt (Honduras was een eerder berucht geval) maar nu is er speciale aanleiding de site uit de lijst te verwijderen.
Tegen leugen en bedrog...

Geen opmerkingen: