14 december, 2009

Van de lijst gehaald


Een van de afstotende passages uit het boek, die je al snel tegenkomt, is de insinuatie dat de productie van atoombommen een stukje "inkruipend communisme" in de Verenigde Staten was. Immers, de productie is geheel in handen van de staat!

Afgezien van de vraag of dit nog zo is was het voor mij als eerstejaars een wel heel opvallende verloederde opvatting van wat van oudsher een hooggestemd ideaal is - iets wat niets te maken had of heeft met het systeem in Oost-Europa en Noord- en Oost-Azië.
Wel aardig was wat hij te onderwijzen meende te hebben over "ergens tegen aankijken": de eenden die anders bekeken konijnen zijn, de lijnstukken die door bedrieglijke truukjes niet van gelijke lengte lijken enzomeer.
Voordat ik er tentamen over zou doen was het van de lijst gehaald en vervangen voor Introduction to positive economics van Lipsey & Steiner. Dat was een strakkere inleiding, vond de hoogleraar.
Intussen had Samuelson de Nobelprijs voor Economie gekregen, die maar net was ingesteld.
En hoewel het met wetenschap allemaal niets te maken heeft, of met vrede, mogen we achteraf in onze handjes knijpen dat Samuelson keynesiaan was, begrijp ik.
Gisteren, 13 december 2009, is hij overleden. Links noch rechts zal hij op handen gedragen worden.

Geen opmerkingen: