30 december, 2009

Frontberichten van een vrijheidsmars


Overgenomen van het Wereldblog van MO:

De actievoerders hebben twee doelen voor ogen. Enerzijds willen ze hun boodschap overbrengen op de plaats waar ze zich noodgedwongen bevinden. Anderzijds blijven ze Egypte vragen om hen de grens naar Gaza te laten passeren.

Voor de Franse ambassade kamperen al enkele dagen mensen van de Franse groep ”Europalestine”. Egyptische soldaten hebben de groep omsingeld. Ze mogen de groep verlaten, als ze ondertekenen dat ze gewone toeristen zijn die geen actie meer voeren. Zij kiezen ervoor ter plaatse te blijven.
De andere actievoerders, zoals de Franse leden van ECCP, zien het minder extreem. Ook de Belgen wilden het constructief aanpakken en vroegen een onderhoud. De consul was bereid 6 mensen te ontvangen.
Het werd een ontgoochelende ervaring. Zij liet de afgevaardigden, waaronder ik, lang wachten in de publieke wachtzaal. Daarna gunde ze ons de eer dat ze niet achter het glazen loket bleef, maar zelf tot in de zaal kwam. Rechtopstaand bij de openstaande deur luisterde ze toe. Zelf wist ze niet meer te vertellen dan wat er al op de website van de ambassade staat. De ambassadeur kwam enkele minuten langs. Hij gedroeg zich iets professioneler, maar de boodschap bleef dezelfde: de ambassade volgt gewoon het beleid van Egypte. Geen intentie om een Belgische vizie te laten doorklinken of de actievoerders te verdedigen.

De manifestatie voor het bureau van de journalistenvereniging was minder ontgoochelend.  Veel deelnemers aan de vrijheidsmars kwamen er samen op de trappen rond de groep hongerstakers.  Onder die hongerstakers Hedy Epstein. Zij overleefde de Holocaust en zet zich nu in voor Palestina. Er werd gescandeerd en gezongen in verschillende talen.
De ordediensten waren met veel manschappen aanwezig. Ze hielden de betogers netjes binnen de dranghekken. Daar hadden ze sowieso niet veel moeite mee. Enkel de (vele) fotografen wilden de zaak wel eens van ergens anders bekijken.

Alle deelnemers van de Vrijheidsmars zijn heel ontgoocheld dat het eigenlijke doel van de reis niet bereikt wordt. Een verblijf in Cairo is iets totaal anders dan een bezoek aan Gaza. Toch blijft  iedereen proberen er toch nog zoveel mogelijk uit te halen in het voordeel van Gaza.

Het is een uiterst bizarre situatie. De enige vraag van de activisten is: “laat ons als gewone toeristen naar Rafah reizen en daar de grens oversteken.” Egypte kiest ervoor die groep van 1400 ontevreden vredesactivisten te dwingen om hun volledige reisperiode in Egypte door te brengen. Dit kost Egypte enorm veel moeite. Niet alleen op de acties zijn er veel veiligheidstroepen, ook bij de hotels. Alle stappen van de groepsleden worden gevolgd.

Wat is de zin van degelijke politiek? Al vele dagen bewijzen de militanten dat zij zelfs in deze frustrerende situatie in staat zijn tot vreedzame acties.

Zowel in Gaza als bij de hongerstakers heerst honger naar voedsel. Het is echter steeds meer duidelijk dat er bij allen vooral honger is aan gerechtigheid. (Ria Cabus)

Een bericht van Pace e bene:


Louie Vitale On Hunger Strike And Fasting -- Detained By Egyptian Police


This morning, Louie Vitale, who is in the second day of a hunger strike, joined a large group near the US Embassy with the intention of speaking to our representatives there.  He approached with the first group of 30 and they were surrounded by Egyptian police. People were being severely jostled by the police and there are reported to be several injuries.

There are apparently three separate groups that have been surrounded; they are behind barriers and are not visible to the street. David Hartsough and Jan Hartsough [longtime peacemakers and friends of Pace e Bene] are both under detention as well, but we are uncertain if they are in the same group with Louie. Please contact the US Embassy and urge them to support those who have been detained.  Thus far they have offered no assistance to the March, and, as far as we know they have not come to the assistance of those who are detained.

We are texting back and forth inside the circles.

The latest update is that they have been moved into the US Embassy compound and are going in small groups to meet with representatives.  This is not yet confirmed, but if it is accurate we are certain the pressure everyone is applying is helping.  We will keep you updated. They urge that we focus on the people of Gaza in all of this.  (Sherri Maurin)

Het verzoek uit de kring van Pace e bene is naar vermogen mee te vasten.
Het Egyptische regime heeft zich inmiddels bereid verklaard honderd van de ruim dertienhonderd deelnemenden door te laten naar Gaza.

Geen opmerkingen: