29 december, 2009

Arabia felix?


Arabia Felix, Vruchtbaar Arabië, zo werd het zuiden van Arabië aangeduid door de Romeinen. Er kon van alles geteeld worden en er waren (en zijn zelfs nog) tropische bossen. Het zuiden, Jemen op zijn Arabisch. Zuid-Jemen is dus het zuiden van het zuiden - maar deze voormalige volksrepubliek - die in 1990 nog net voor de Duitse eenwording met het noorden fuseerde of beter, net als de DDR, werd opgeslokt - heette in het  Arabisch dan ook nooit Zuid-Jemen.
De fusie is nog minder gelukkig verlopen dan de Duitse. En inmiddels wil een flink deel van de bevolking scheiden.

In de Volksrepubliek Jemen was een voortdurende burgeroorlog aan de gang met het Zuidarabischtalige oosten, waaronder het gebied Hadramaut valt. In het vroegere sjeikdom, de onwennige republiek "Noord"-Jemen, was ook een staat van voortdurende burgeroorlog tussen royalisten (gesteund door Saoedi-Arabië) en republikeinen. En inmiddels is de factievorming voortgegaan, is de tegenstelling tussen sjiieten en soennieten verscherpt en heeft het islamisme voet aan de grond gekregen in Noord en Zuid. Word er maar eens wijs uit.

Makkelijk zat. Het regime in Sana'a werkt graag samen met Washington in de strijd tegen "het terrorisme", onder welke noemer alle tegenstanders van het regime zullen vallen. En hoewel het bombarderen al begonnen was voor de operette rond een vliegtuig in Detroit is Nobelprijswinnaar Obama er nu van overtuigd dat er in Jemen voorkomen moet worden dat onschuldige mannen, vrouwen en kinderen gedood worden. In de VS dan welteverstaan.

Arabia Felix zal door veel mensen gelezen worden als "Gelukkig Arabië".*

Een vriendin die in Jemen gewoond en gewerkt had stelde mij ooit voor aan een vriend van haar, afkomstig uit Hadramaut. Op het gezicht af zou ik gedacht hebben dat hij Indisch was dus ik liet mijn verrassing blijken. Ik kreeg de opmerkelijke verklaring dat dit kon kloppen: er zijn veel Hadrami's naar Indonesië geëmigreerd, zij hebben hun stempel op de islam aldaar gelegd en er is ook remigratie geweest. Een van de andere opmerkelijke gevolgen was dat tot ver in de afgelopen eeuw velen in Hadramaut het Nederlands machtig waren. Officieel was Groot-Brittannië de koloniale macht aldaar maar  het "protectoraat" werkte niet. Jemen is nooit volkomen onderworpen. Vrijwillige contacten en handel hebben meer effect. Verrassend, en dan ook weer niet. Wat zal het "Nederland" verder kunnen schelen.

Een tweede Afghanistan op de drempel van wat een nieuw decennium genoemd wordt. Het zal de levens van heel wat onschuldige mannen, vrouwen en kinderen kosten voordat de VS bemerken dat het een koloniaal avontuur te veel is. Voorzover dit punt al niet bereikt was in Afghanistan of Irak.

Geen opmerkingen: