02 december, 2009

Profetische woorden


Mag ik zo vrij zijn u voor  te stellen: mijn geboortehuis. Links de toestand van voor de verbouwing in 1885, rechts na de verbouwing. Laat u niet foppen: het was en is het allersmalste huis aan de Amstel buiten de veste. Er was geen aansluiting op de riolering, althans niet voor de wc.
Het laatste jaar dat ik er woonde stond er een steunbalk tegen de gevel, tegen instortingsgevaar, werd gezegd. In de omgeving werd gesloopt, wat met zoveel lawaai gepaard ging dat ik vaak meende dat het al zo ver was met de instorting.
Achter de twee kleine ramen op de bovenste verdieping sliepen mijn zus en ik, de verdieping daaronder was het woongedeelte. Op een hoog woonde een man alleen, mijnheer Buisman. Op de begane grond de boekhandel/uitleenbibliotheek van mijnheer Frank.
Het pand zou gesloopt worden voor uitbreiding van de boekbinderij verder op de kade, daar is het niet van gekomen. Er kwam een heel klein kantoor, en nu is het het kantoor van de moskee Ibn Khaldoun. Mijn geboortehuis vernoemd naar de mysticus en grondlegger van de sociologie. Het had slechter gekund.

Wat mij betreft wordt de ezan geroepen vanaf het dak. Maar ik vermoed dat de overgrote meerderheid van de omwonenden aan de Weesperzijde dit niet op prijs stelt. Wat zeg ik, "vermoed"...

Kan een minderheid een meerderheid opdringerig confronteren met een dergelijke uiting? Goede vraag in een tijd waarin ook kerkklokken op zondagochtend in dichte bebouwing door de meeste omwonenden - vervloekt zullen worden.

Kan een meerderheid een minderheid bij stemming haar wil opleggen zodat zij zich niet mag uiten, door minaretten te bouwen? De vice-premier met de prachtige voornaam toont zich op dit punt een beschaafd democraat, iets wat niet genoeg geprezen kan worden dezer dagen, zeker omdat zijn partijachtergrond toch iets anders zou doen vermoeden:


Als de meerderheid de grenzen gaat bepalen voor minderheden, beweeg je je over de grenzen van de democratische rechtsstaat en spreek je van een dictatuur. En daar zou ik heel ver bij weg willen blijven.

Maar bij de ChristenUnie is er wellicht toch het besef dat men zelf tot een minderheid behoort.
En wat, als mannelijke kiezers vrouwelijke het stemrecht onthouden? Dat bij referendum bepaald wordt dat Duits de enige officiële taal is in Zwitserland? Dat het verboden is synagoges te bouwen? Voor alle drie waren en zijn er ongetwijfeld meerderheden te vinden.

Weet u wat een antisemieteler is?
Iemand die iets tegen jodelen heeft.

Geen opmerkingen: