09 december, 2009

Lachen! Vervuiling!


De BBC vermeldt natuurlijk niet dat het mannetje dat ze giechelend laten vertellen dat de aarde juist kouder wordt - en dat ondanks de limousines waarin de klimaatpaniekzaaiers rondrijden - gesponsord wordt door Esso. Stel je voor dat ze dat er bij zouden zeggen.
Waarom giechelen en schreeuwen die opwarmingsontkenners m/v allemaal zo? Krijgen ze daar extra voor?

Komaan, laat ik dan eens een actie van Amnesty Nederland in de kijker zetten:
Al meer dan vijftig jaar winnen bedrijven olie in de Nigerdelta. Miljarden dollars bracht hen dat op. Maar wat het de plaatselijke bevolking bracht is armoede, geweld, corruptie en vervuiling. Eind juni 2009 bracht Amnesty een rapport uit over de schade die oliebedrijven veroorzaken in Nigeria, en de gevolgen daarvan voor de mensenrechten van de bewoners. Hieruit bleek dat er te weinig wordt gedaan door oliebedrijven om olielekkages en andere vervuiling te voorkomen, dat de Nigeriaanse overheid niet of nauwelijks de olie- en gassector controleert, dat de veroorzaakte milieuschade onvoldoende wordt hersteld en de slachtoffers zelden of te weinig compensatie voor de schade aan leefomgeving, gezondheid of inkomen.

Een voorbeeld: In 2008 brak een pijpleiding van Shell bij Bodo Creek. Wekenlang stroomde een dikke smurrie het water in. Ruim drie maanden later werd het lek pas gedicht. Er was nauwelijks nog eten. Vissers peddelden urenlang door rivieren op zoek naar schoon water. De gevangen vis stonk naar olie. Acht maanden na de breuk kwam Shell voedsel brengen. Het was zo weinig dat de bevolking het verontwaardigd afsloeg. De vervuiling is nog steeds niet opgeruimd.

Het is duidelijk wat er moet gebeuren. Niet alleen de Nigeriaanse overheid, maar alle oliemaatschappijen in de Nigerdelta moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten vervuiling van grond, water en lucht voorkomen, bestaande vervuiling opruimen en de bevolking goed voorlichten. Waarom doen bedrijven niet wat ze behoren te doen? De olievlek die ze achterlieten in de Nigerdelta, breidt zich ondertussen langzaam uit. Met alle gevolgen van dien.


Meer hier.Postscriptum: nadat ik mijn handtekening had toegevoegd kreeg ik deze "goednieuwsmail" als dank:

Verloofde Neda Agha Soltani op borg vrijgelaten

Caspian Makan is op borg vrijgelaten uit de Evin gevangenis in Teheran. Hij was de verloofde van Neda Agha Soltani (foto) die op 20 juni van dit jaar werd doodgeschoten tijdens een demonstratie naar aanleiding van de omstreden presidentsverkiezingen.

 Makan werd enkele dagen later gearresteerd, volgens Amnesty omdat hij getuige was van de moord.

Caspian Makan zei in een interview dat op 22 juni werd uitgezonden op de Perzische BBC, dat ‘getuigen en videobeelden […] duidelijk aantonen dat Basji-paramilitairen […] met opzet op haar richtten.’ Videobeelden van Neda’s dood gingen via internet de wereld over en Neda werd een symbool van de protesten in Iran.
De beloofde foto ontbreekt in de mail en op de goednieuwssite, gelukkig.

Waarom reageer ik hierop met een verwijzing naar het Onwaardige Slachtoffer van de doodgebloede onderwijzeres zonder naam uit Honduras?

Tot mijn verbazing krijg ik nog antwoord ook.
Met enig verbijten zal ik zo wijs trachten te zijn er verder over te zwijgen.

Geen opmerkingen: