23 augustus, 2008

RG de 50-quidman noteert een illusie en een omissie

Een vergeten herkenningsmelodie, misschien wel de belangrijkste, zeker de langstlopende: Magnificent seven, eigenlijk in de versie van Al Caiola. Van Transkul, Radio 100, de laatste zoveel jaren. Elmer Bernstein:


Wijsheid achteraf: het programma Transkul, lopende van april 1989 t/m mei 2003 op Radio 100 (eerst nog even geheten: Transkul revisited, verwijzend naar de kortlopende editie van 1987 met ook Tjebbe van Tijen), werd in de begintijd gemaakt door zeven mensen - toevallig... De erelijst: Erik Nieuwendijk, Eef Vermeij, Fred Galis, Jan-Willem Dingemanse, Marc van Gurp, Annabelle Parker en André de Raaij. Vaak waren er hiervan vijf, zes ook in de studio. Het is misschien aardig met betrekking tot andere. latere medewerkenden te melden dat Harald Doornbos in dit programma zijn radiodebuut maakte, meteen met een zelfgeschreven en -geproduceerd hoorspel Burengerucht - waarschijnlijk de Bekendst Geworden Transkulmedewerker...
Dit weblog is voor mijn gevoel nog steeds de voortzetting van mijn beschouwingen in dit programma, al slijt dit langzamerhand.


Als je dit nummer nu tijdens kort verblijf meermalen op de radio hebt gehoord in Syrië, dan denk je: ja Abdul Hassan - doorbraak naar "het westen", novelty, "wereldmuziek" (vreselijk woord altijd).
En eigenlijk klopt het toch. Al blijkt Abdul Hassan in het echt Hans van Eijck te heten... (Mededeling: Tunesboek).

Geen opmerkingen: