02 augustus, 2008

RG de 50-quidman heeft het laatste woord over 1968

1967 was het jaar van Jerry Dorsey met Release me in Groot-Brittannië en van Waarom heb jij me laten staan van de Heikrekels en Mamma en Omaatjelief van Heintje. Summer of love!
In 1968 ging de Volendamse soft-beatband de Cats op de jammertoer en oogstte Heintje nog meer succes, met Ich bau' dir ein Schloss. Altijd goed om dit te vermelden voor nostalgici over de populaire cultuur.
Maar zeker even rampzalig in 1968 was de opkomst van een genre dat nog niet zo kon heten, maar dat zich al vreselijk uitte. Electric Flag, Blue Cheer, Deep Purple - grafschriften voor de popmuziek die er nooit meer echt bovenop is gekomen.


Hush - Billy Joe Royal, het origineel. De auteursversie van Joe South en de cover van Chris Ice zijn ook aan te bevelen.


Summertime blues, Eddie Cochran - live...? Hoe dan ook, het hele verhaal ruim binnen de twee minuten.

1968 was ook het jaar van hèt album aller tijden, Roots van de Everly Brothers.

I wonder if I care as much. Voor het eerst alleen een programma presenterend op RVZ sloot ik in de herfst van 1980 meestal in de nacht af met dit nummer, hopende dat het klopte ten aanzien van mijn trouweloze geliefde - maar toen wilde de titel maar niet gaan kloppen.

Op de LP gaat T for Texas aan bovenstaand nummer vooraf. Hier jodelen de heren zelfs!

Geen opmerkingen: