11 augustus, 2008

Nieuwe broeders (en zusters)


Het afgebeelde boek is mij onbekend - ik krijg nu regelmatig mails met nieuwe meldingen over de nieuw-monastieke beweging (die geen beweging mag heten).
Hier een kort interview met de schrijver, Scott Bessenecker, die beklemtoont dat de Kerk van oudsher gered is vanuit kloosters of de woestijn waar monniken zich - terugtrokken is dan eigenlijk niet het goede woord. Een redenering die doet denken aan die van Peter Maurin, die de Ierse monniken Europa laat redden in de Donkere Middeleeuwen.
Ik vind de titel wel heel non-inclusief (niet woordspelig bedoeld).

Als ik een Nederlandse krantekop zie die vermeldt dat ziekenhuizen "niet genoeg winst maken" dan zijn er nog andere conclusies die zich aandienen. De allereerste - dat ik niet wist dat ziekenverzorging niet zieken verzorgen tot oogmerk heeft, maar winst maken - zal liggen aan mijn onvoldoende ideologische gelijkschakeling. De andere is: ze zijn ooit opgericht door monniken en nonnen (vandaar nog steeds de aanduiding broeders en zusters voor verplegenden) en blijkbaar wil ons allerchristelijkste regime dat het daar weer op neerkomt, speciaal voor de minvermogenden. Maar als ik tot die conclusie kom heb ik Grote Broer - weer een andere broer - nog steeds niet genoeg lief.

Geen opmerkingen: