14 augustus, 2008

Eerlijk en evenwichtig


De vrouw draagt een tanktop, bloot dus voor de broodnodige identificatie, en een strakke spijkerbroek. Ze stapt huilerig uit haar auto en laat met een Amerikaans accent weten: World, America help us against the Russians. Had ze in de
studio gezeten, dan had zij om de drie woorden wellicht "you know" gezegd.

Waar ze vandaan komt (Gori?) of heengaat (Tbilisi?) en waarvoor zij op de vlucht is wordt in feite niet gezegd. Een Iraakse of Palestijnse vrouw, al dan niet gesluierd, die uit haar auto was gestapt om te zeggen dat zij hulp wil tegen "de Amerikanen/Israeli's/Zionisten/Joden", hoe welwillend zou zij in beeld gebracht zijn? Hoe welwillend had ik haar moeten bekijken van de actualiteitenrubriek? Overbodige vraag.

En dan komt er de bejaarde man van de RAND Corporation in beeld, een voormalig VS-ambassadeur die goed op de hoogte is. Wordt ons verzekerd. Hij kan de rijksvoorgeschreven vorm van Alzheimer combineren met mischien zijn eigen ziektebeeld. "Rusland bijt zich hierop stuk. Rusland is helemaal geen grote mogendheid. Ze hebben toevallig olie en gas. Het is een Saoedi-Arabië met bomen."

Zoals de Verenigde Staten een Mississippidelta hebben waar de hulp minder snel naartoe kwam dan naar het land van satraap Saakasjvili. Men is nu eenmaal witter in Georgië (als tweede christelijk land uit de wereldgeschiedenis - buurland Armenië was het eerste - is het genoemd naar St. Joris, niet naar een Engelse koning - om VS-lezers nog maar eens ter wille te zijn).

Plotseling schiet mij te binnen dat bij de verhalen over de invasie in Tsjechoslowakije in 1968 als toppunt van schandaal werd vermeld dat er soldaten bij waren met een Mongools uiterlijk, die natuurlijk niets van de beschaving wisten. Het museum in Praag was helemaal ondergepoept, jawel. Zeg mij hoe uw propaganda gaat...

De RAND-man, Hunter geheten, zegt de onaangename waarheid van de Europese kolonist in Noord-Amerika over de trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië - niet serieus te nemen. Heeft iemand hem ooit verteld waar de mannen die de vliegtuigen gekaapt hadden op 11 september 2001 vandaan kwamen? Een aanwijzing voor de quiz: niet uit Rusland. En ook niet uit Irak. Zelfs niet uit Afghanistan.
Ze weten daar wel zo'n beetje hoe u over hen denkt, als bondgenoot.

Met de Russische militairen mee ging de correspondente in Rusland naar Tschinvali. Een geheel kapotte spookstad. Ze was er vier jaar eerder geweest, toen was het bewoond en levendig, met markten. Kortom, het Georgische leger heeft hier zwaar huisgehouden. Dat weten we weer, over naar Condoleezza Rice, de Ruslandkundige die da niet van njet kan onderscheiden... Stel je voor dat we eens een Osseet in beeld of aan het woord kregen.

Geen opmerkingen: