27 augustus, 2008

Denis de Rougemont


Inmiddels heb ik afgesproken dat ik het eerder vermelde boek van Beatriz Graf over Longo maï zal bespreken voor De AS, wat met zich meebrengt dat de bespreking ook hier later zal komen. Bij beter welzijn zal ik enkele van de gegeven links hier natuurlijk wel vermelden.

Op het einde vermeldt Trixie Graf dat men binnen Longo maï geïnteresseerd raakt in het personalisme - ook een keuze en inspiratiebron van Peter Maurin van de Catholic Worker, en van Thomas Merton. In dit verband wordt Denis de Rougemont genoemd, die in zijn laatste werk aandacht besteedt aan Longo maï.

Denis de Rougemont, het is een naam die ik ben tegengekomen bij Menno ter Braak, en Ter Braak is zo nadrukkelijk vooroorlogs dat ik zo'n naam niet kan verbinden met iets wat voor mijn gevoel ver-naoorlogs is, als Longo maï dus. Federalist, ecologist, medestrijder met Jacques Ellul - het klinkt waarachtig alsof het hier iemand betreft die van belang is voor het christen-anarchisme. Ik beken schuld aangaande mijn onwetendheid en beloof beterschap - op termijn uiteraard.

Geen opmerkingen: