12 augustus, 2008

Een andere wereld


De internetverbinding is op een onbewaakt ogenblik uitgevallen. "Kortsluiting," stelt men aan de helpdesk na natuurlijk een stevige portie Celine Dion, Kim Wilde en Roxy Music (goed, die laatste heb ik zelf en daar hoef ik dus evenmin dertig cent per minuut voor te betalen en voor die andere twee wil ik zelfs geen geld toe), en meer telefoontjes, vast.
Vijf tot tien werkdagen kost het om vast te stellen dat er iets mis is met het bijgeleverde modem, want alleen daaraan kan het liggen. Het tart iedere beschrijving. En het komt op een ogenblik waarop net het tweede jaar van het abonnement ingaat, zodat we nog verband legden.

Zonder internet - afgezien van de eigen deelname aan de blogosfeer, o hoogeëerd publiek! - leeft men in een wereld waarin op maandag al vergeten moet zijn dat in de nacht van vrijdag op zaterdag mijnheer Saakasjvili de oorlog aan Rusland verklaarde - men zou nog kunnen grappen: de muis die brulde, als er geen mensenlevens mee gemoeid waren en als de man niet de bedoeling had dat de VS of "Europa" omwille van zijn regime een wereldoorlog zouden beginnen.
Nee, op maandag is er Russische agressie tegen de democratie Georgië. George W. Bush heeft moreel gezag in deze wereld, en condemns shtrongly this invasion of a sovven shtate (het accent overgehouden van de goede contacten van de familie met Hitler-Duitsland?).
Een verslaggever vraagt rond - en dan blijken er nogal wat Georgiërs niet in beeld te willen komen omdat zij het oneens zijn met de roekeloosheid van hun zogenaamde democratische president. Maar er wordt verder niet over uitgeweid. Saakasjvili is een democraat, punt uit.

Waar ik nu zit staat de Engelstalige Russische televisie op (de Alanen, die nooit genoemd worden in de verslaggeving in die andere wereld, zijn stamverwant hoewel geen geloofsgenoot van de exploitanten van dit internetcafé, kan ik bedenken) en ik vind op het onvolprezen Antiwar - het meest gemist - dit verhaal van nota bene een neoconachtig online blad.

Maar goed, de actieradius is beperkt. Terug naar de wereld waarin Koosoovoo een lichtend democratisch voorbeeld is en volstrekt onvergelijkbaar met Zuid-Ossetië, waarin het vredelievende Israel bedreigd wordt door gekke mollahs met kernwapens en waarin Peking voortdurend voor het verkeerde nieuws zorgt. Ook een wereld waarin ik weer eens voor een boek ga zitten.

U zult wel merken hoe het verder gaat. U boft, dat u in deze wereld vertoeft. Toch wel. Tel uw zegeningen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Of dit artikel, in Counterpunch:
http://counterpunch.org/almond08092008.html, The West Would Be Wise to Stay Out : Plucky Little Georgia? By MARK ALMOND (The Guardian)