13 augustus, 2008

Bericht uit het gesticht


Die heb ik nog niet gehoord: de naam van de Russische president betekent beer, dus opmerkingen over de dreigende Russische beer wegen dubbel. Het zal wel aan gebrek aan elementaire kennis van het Russisch liggen. Bovendien moet Poetin de grote boef blijven.

Al met al - Saakasjvili had misschien een "Libanonnetje" in gedachten, een Augustusverrassing als van Echoed Olmert twee zomers geleden. Maar eerder kan Operatie Storm een rol spelen in zijn overwegingen. Krajina was nooit Kroatisch geweest, om de eenvoudige reden dat een onafhankelijk Kroatië nooit de Servische Krajina had omvat. Bij het vanuit Bonn/Berlijn en Washington aangemoedigde uiteenvallen van Joegoslavië was er plotseling die grens die de Krajina-Serviërs niet accepteerden. Breakaway republic zeggen ze dan bij de nieuwsberichten van het Vierde Rijk. En 4-8 augustus 1995 liep het Kroatische leger de Krajina onder de voet, waarschijnlijk was niemand er daar op bedacht en in ieder geval had de VS de staat met zijn trotse fascistenvlag doeltreffend bewapend voor deze operatie. Het gebied werd "etnisch gezuiverd" en men heeft er in "het westen" nooit mee gezeten, tot vandaag aan toe.

Zoiets moet Saakasjvili voor ogen hebben gestaan met Zuid-Ossetië. Een gek, zegt president Beer terecht. Een democratische gek, dan nog altijd alstublieft. Het internationale vliegveld van Tbilisi wordt met de binnenstad van deze miljoenenstad verbonden door de George W. Bushlaan. Overal hangen portretten van Saakasjvili samen met George W. Bush. Iedereen weet hoe democratischgezind George W. Bush is. En iedereen weet dat de presidenten van Panamá en Grenada geen democratische gekken waren maar gewoon gek en dus gewelddadig verwijderd dienden te worden. Dat is het verschil.

Vragen? Neen? Zeker verslaggever van de vrije pers, huh?


Als ik bij Shane Claiborne lees dat hij verbaasd is dat er christenen in Irak wonen, als hij zich als menselijk schild aanbiedt in maart 2003, en concludeert dat het christendom dus geen Amerikaanse uitvinding is - ik zou graag willen denken dat hij ironisch is, maar ik geloof het niet, want over zo'n "ontdekking" valt niet ironisch te schrijven. Als zelfs weldenkende en vredelievende inwoners van dit machtigste land ter wereld zo denken, wat mogen we dan nog verwachten?

Geen opmerkingen: