23 maart, 2006

Wat ontbreekt op SIPRI's zorgenlijstje


Het Zweedse Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (SIPRI) heeft een lijstje met namen van landen die zorgen wekken op het gebied van mogelijke ontwikkeling van kernwapens. Iran komt niet eens op het lijstje voor. Wel Kazachstan. Tot 1989 was er het proefterrein voor nucleaire explosies bij Semipalatinsk, dat inmiddels ontmanteld is. De bevolking in de omgeving weet wat kernbomontploffingen zijn.
De kennis is voorradig in deze voormalige Sowjetrepubliek. Er zijn genoeg voorraden uranium. Blijkbaar is de postcommunistische baas van het land niet interessant als vijand van de Internationale Gemeenschap. Hoe stabiel het regime is staat verder te bezien. Dat het, onder welk bewind ook, tegelijk goede relaties wil onderhouden met de grote buren China en Rusland, die beide aanspraak gemaakt hebben op het land, ligt voor de hand. Kernwapens komen dan toch wel handig uit. Waarschijnlijk is Kazachstan goede maatjes met Israel, dat scheelt natuurlijk wel een hoop - in ieder geval in Washington. Of dit voor alle andere landen in de onderstaande lijst geldt?

Nucleaire-zorgenlanden van SIPRI (2004) naast Kazachstan: Syrië; Indonesië; Libië; Taiwan; Saoedi-Arabië; Servië en Montenegro; Algerije; Zuid-Korea; Egypte.

Geen opmerkingen: