13 maart, 2006

Bovendrijvend schuim

Voor lobbydoeleinden lijsten met Kamerleden doorgelopen, een ontmoedigende bezigheid. Hoe kleiner de partij, des te groter de kans dat je de naam van het Kamerlid kent en er zelfs een bezigheid aan kunt verbinden. Bij de VVD wordt het al een stuk moeijker. En de PvdA en het CDA zitten tjokvol klapvee dat de Leider dient toe te juichen en tevens Het Maatschappelijk Middenveld moet vertegenwoordigen.
En dan duikt tussen het deprimerende gezelschap De Studiegenoot op. Allereerst meende ik dat hij een corpstype was, wat in die dagen zeldzaam was. Later was hij ongetwijfeld geen Lid meer, of hij was het nooit geweest. Toen gaf hij aan PSP te stemmen. Ik sprak daar mijn verbazing over uit, gebaseerd - toegegeven - op zijn voorkomen. Ach, ik heb ook stropdassen en colbertjes gedragen.
Bij de werkgroep Politieke Economie was het plotseling de CPN geworden. Sterker nog - zich niet herinnerend wat voor indruk hij op mij had achtergelaten en wat ik daarover gezegd had -, hij hield vol dat hij nooit op die klasseverraders van de PSP gestemd had. Hij raadde mij sterk af de vuile was van de Spaanse Burgeroorlog nog eens buiten te hangen, nu Franco op sterven lag en er Belangrijke Dingen Op Het Spel stonden.
Ik was niet verbaasd, werd wel lichtelijk misselijk toen ik hem als stemvee op de bankjes van de Amsterdamse gemeenteraad zag, voor de PvdA. Zal inmiddels wel nooit CPN gestemd hebben, ongetwijfeld.
En nu dan sinds de herfst bij gebrek aan gewicht boven komen drijven als Kamerlid van de Partij van de Aardolie. Wordt het nog een staatssecretariaatje onder Woutertje? Misschien dat dan inmiddels de lacune in het biootje, van het lidmaatschap van het Palestina Komitee, alsnog wordt rechtgetrokken. Leve Abu Ammar! Oeps...

Geen opmerkingen: