27 maart, 2006

Sing me back home - de eenzaamheid op de boerderij


De ochtend er na brengt het uur van de waarheid, die er ook uit kan bestaan dat de een of de ander razendsnel weg moet naar het werk. Ik bel je nog wel. Of tot ziens. Het komt wel in orde. En zoniet - dan niet.

De ochtend erna als er niets gebeurd is en toch eigenlijk ook wel. De klasgenote die te dichtbij is gekomen en zo erg was dat nu ook weer niet... maar de volgende ochtend is er gewoon weer school, wel de laatste dag voor de vakantie. Ze heft op de gang - ik ben de enige aanwezige - het erg nadrukkelijke Hou je echt nog van mij Rocking Billy aan en ik verzoek haar er mee op te houden. Waarom? is het wederwoord. Slap antwoord van mijn kant dat ik mij niet precies herinner. "Kan ik niet tegen" of iets dergelijks. De ervaren desnoods wat achteloze zekerheid op grond waarvan ik de eerste zinnen kan opschrijven ontbreekt geheel, en dit ook nog met terugwerkende kracht.

Het is de laatste single die ik gekocht heb bij de Sound of the Fifties. Weer een speciaalzaak die sluit. Of toch niet? Enige onduidelijkheid. Maar in ieder geval - het gewraakte nummer van Ria Valk, en ik hoef het niet op te zetten om over de gracht wandelend overvallen te worden met die gedachten over ochtenden erna. En die ene wankelste onzekerste - die Ria-Valkochtend. En de Max-de-Jongachtige vaststelling; ik heb het verkeerd gedaan. En dan weer: wat doet het er toe? Wie weet hoe het is gegaan in het parallelle universum waarin ik wel de juiste woorden kan vinden en durf te zeggen. Wat je al niet kunt denken naar aanleiding van Ria Valk.

De avond erna mix ik de loeiende koe van Ria Valk met de laatste tonen van Markt van Drs. P. Een meisje aan de bar had al interesse getoond voor dit nummer en de uitvoerende. Ria Valk maakte meer los. Dit was een grote Zweedse hit, zegt zij, Klas-Göran van Lill Babs - is dit Duits? Waarmee het duidelijk is dat zij Zweedse is. Siw Malmkvist en Stefan Andersson die ik daarna kan opzetten zeggen haar niet zoveel als Ria Valk. Ze is zeker te jong om Lill Babs in de tijd van de hit te hebben meegemaakt (1959). Toch - sung back home. Peter, de baas van de club vat het achteraf samen: muziek maakt zoveel los...

Geen opmerkingen: