03 januari, 2014

Participatiemaatschappij - een aanbreigedicht

Wat voorafging

Maar zal dit het wantij doen keren
Van woordgedrochten van het type
Meeloopmarathon, waterzwemmen, vruchtenperen?
Neen, de olmen zijn geen iepen!
Verknutselt taal, beperkt het denken!

7 opmerkingen:

rené louman zei

ja ik heb juist geprobeerd van DIE sfeer gradueel naar gewoon taalgebruik te komen omdat ik daar zelf het meest voor/bij voel. Jij hebt a.h.w. commentaar op de vorm gegeven, wat naar mijn smaak ten koste is gegaan van het onderwerp "participatiemaatschappij". Maar er komen nog 7 mensen en misschien hebben we zo toch alledrie de weg gebaand voor enige toekomstige puntige versregels daaromtrent.

Svara zei

Ik lees zowel bij jou André als bij René dezelfde weerstand tegen de communicatie zoals die gaande is in de maatschappij. In die zin past het voor mij tot nu toe nog steeds bij het thema alleen zegt ieder het op een andere manier.
Succes Babbelgoegje en ik begin onderhand peentjes te zweten.

Simen Vrederat zei

Nou meeloopmarathon vind ik wel een mooie en kan ik niet direct als woordgedrocht in het rijtje plaatsen. Maar dat komt waarschijnlijk dat ik daar altijd slechts een toeschouwer ben en geen participant.
Spanningsveld tussen purisme en dichterlijke vrijheid lijkt in dezelfde zin beland.

@rene
De taal is ons primaire en mischien zelfs enige middel tot participatie, vind je ook niet. Het thema is naar mijn mening dus niet verlaten.

@andre
Het tal en energieniveau van taalpuristen zou wel eens omgekeerd evenredig kunnen zijn aan de gelegenheid die taal krijgt om zich in een gemeenschappelijke gebruiksruimte te ontwikkelen.
We leven dus ook in dat opzicht in een tijd van armoede.

Simen Vrederat zei

Vergat ik nog te zeggen. Prachtig die vierde regel.

Babbelegoegje zei

Tja, met 'denken valt het ook niet mee. Ben je wel gebonden aan een werkwoord op het eind en de keuze is ook vrij beperkt, hoor. Vijf regels vind ik dan ook wat weinig,om kernachtig op het onderwerp verder te breien of een draai te maken. Svara,ik wens jou ook sterkte en Simen, als volgende dan eerst, ook.
Maar, ik vind deze derde strofe,van jou, René, en daar gaat het hier om,ook weer knap geslaagd.

rené louman zei

Ik heb aan dit gemeenschappelijke gedicht meegedaan vanwege het onderwerp. Had al eens een voor mijn doen woedend blog geschreven daarover, en het eerste scheldwoord gebruikt in mijn 9-jarig blogbestaan (in de titel: WAT NOU PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ, STELLETJE HUFTERS, of participeren we dan niet, stelletje hufters, precies weet ik het niet meer). Het soort participatie dat van regeringswege wordt geprogrammeerd voornamelijk om te bezuinigen. Want geparticipeerd wordt er in Nederland bij het leven. Ina kennende had ze dat accent van het woord participatie voor ogen, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Babbelegoegje zei

Sorry, ik bedoelde dus André, deze derde strofe.
René, ik wilde ook wel wat meer kwijt, over die participatie en de meeloopmarathon, maar je bent ook wel wat beperkt.