19 januari, 2014

Het Gamonal-effect in Spanje

Een verhaal in het Nederlands over de door het hele land lopende opstand in Spanje die verwantschap vertoont met die in Turkije ruim een half jaar geleden.
In het Baskische Burgos werd gedemonstreerd tegen de sloop van huizen voor een prestigeproject, een boulevard met parkeergarage in een arbeiderswijk, Gamonal. Het politiegeweld riep groot protest op dat in het hele land van west tot oost en noord tot zuid werd nagevolgd - een verschil met het Zeigelhofverzet in Nijmegen nu 33 jaar geleden, wel eerder een echo van het Geziverzet dat al snel allerlei andere trekken vertoonde. In Spanje speelt het door het postfascistische regime geplande algemene demonstratieverbod een rol en de enorme werkloosheid onder jongeren die sinds de dagen van 15 mei 2011 niet is verkleind, integendeel.

Uitstel van de geplande werkzaamheden voor twee weken lijken al een beetje een overwinning maar het verzet gaat door. De wijze waarop het verzwegen wordt in de breed gelijkgeschakelde media elders is wel bijzonder pijnlijk - de Turkse opstand kreeg dan nog meer "pers".

Een Spaans beeldverhaal, een VS-trotskistische site met toelichting in het Engels.

Geen opmerkingen: