02 januari, 2014

Hugo Pinell, vierenveertig jaar in isoleercel

Hugo Pinell is op 10 maart 1945 geboren in Nicaragua. Hij kwam op twaalfjarige leeftijd met zijn moeder en oma naar de VS in 1957.
Zijn moeder had een volledige baan terwijl Hugo in moeilijkheden raakte op school en op straat. Hij was negentien toen hij gearresteerd werd wegens aanranding in dronkenschap van een jonge vrouw.

Toen ik de dame aangerand had in 1964 gaf ik mijzelf aan en ik had het gevoel dat het slechte gedrag dat ik aangeleerd had mij verdoemd had en dat ik nu naar de gevangenis zou gaan en alleen maar slechter zou worden, zoals de meesten van ons. Ik had geen echte vrienden buiten mijn moeder en oma, die steeds bij mij waren. Ik had ongelijk over mijn verdere verval want toen ik werd overgeplaatst naar San Quentin in maart 1967 ben ik een stel werkelijk prachtige broeders tegengekomen. Zij deden hun best, vanuit de bevrijdingsbeweging, om ons, en alle broeders, te helpen bij het veranderen, wakker worden, volwassen worden, om positieve, constructieve en verantwoordelijke Broeders te worden.

Hugo werd een van de kameraden/broeders in de beweging voor rechtvaardigheid en gelijkheid binnen en buiten de gevangenismuren. Doordat hij vloeiend Spaans en Engels beheerst werd hij een verbindend organisator en een bedreiging voor het etnische apartheidssysteem in de gevangenis.

Op 21 augustus 1971 werd een van de broeders in San Quentin's Gesloten Afdeling, George Lester Jackson, vermoord in wat wordt gezien als een opzetje van het gevangenisbestuur omdat er al verscheidene eerdere pogingen waren gedaan. Zes gevangenen in de afdeling werden gearresteerd en aangeklaagd voor aanvallen tegen en de moord op drie gevangenbewaarders en twee vertegenwoordigers van de gevangenen bij het bestuur, die ook op die dag zijn gedood. Hierop volgde het langste proces in de geschiedenis van Californië. Op dit ogenblik zijn alle andere gevangenen, inclusief de enige die veroordeeld is voor moord, Johnny Spain, al minstens zesentwintig jaar op vrije voeten.

Het ziet er naar uit dat Yogi Bear (de bijnaam van Hugo) de trofee van het gevangenisbestuur is voor dat vreselijke incident van 43 jaar geleden. Hugo zit 44 jaar in de isoleercel en bijna vijftig jaar in de gevangenis. Hij heeft extreme sensorische deprivatie ondergaan in het isoleercellenblok van Pelican Bay. Er zijn sinds 1985 geen klachten over hem genoteerd. Deze ongelooflijk lange opsluiting is beslist een foltering en zou niet voortgezet mogen worden.

De campagnesite voor Hugo Pinell.

Geen opmerkingen: