31 maart, 2013

Verwarring - Avondontmoeting - Mooi met de kerst - Portfolio 7

1. Verwarring

Minstreel Arnoud liep langs veld en beemd, zich zorgen makend over Lidewijde, die hij de zijne waande. Keek zij laatst niet erg innig naar zijn collega Frans?
Zoals het dichters betaamt verstond Arnoud de taal der dieren. Wat zeiden die kraaien daar? "Arnoud moet er een einde aan maken, die vrouw is onhandelbaar. Ze eindigt bij Frans."

De minstreel aarzelde niet. Hij zocht een steen op de weg, bond die aan het koord van zijn luit en sprong in de vaart om niet meer boven te komen.
"Wat was dat nou?" zei de ene kraai. "Maar goed, daar zul je het hebben."

Boer Arnoud liep over de gouw met aan een koord een tegenspartelende koe, op weg naar slager Frans.

2. Avondontmoeting

Van het pension naar de pub in het vlekje is een wandeling van een minuut of tien. Het pension ligt in de verlatenheid op de heuvel, als je naar de weg loopt passeer je aan weerszijden een kleine begraafplaats.

Ik was met een vrouw en twee mannen op weg naar de pub, toen we een oude gebogen man tegenkwamen die heuvelop liep. "Goedenavond mevrouw, heren," zei de man, en hij lichtte zijn versleten zwarte hoedje op. Wij groetten terug en bedachten - waar gaat hij eigenlijk heen, de weg houdt op bij het pension en daar kennen we hem niet van.

We keken om. Nergens een spoor van een man in een cape met een zwart hoedje op te zien.

3. Mooi met de kerst

De advertenties in de krant beloofden van alles, dit waren heel bijzondere dagen. Het schokkendst was wel die ene die de mannelijke lezer inpeperde dat de vrouwen deze dagen mooier dan ooit waren. Nee toch? Was het echt?
En ik woog af met wie ik de kerstdagen zou doorbrengen. Mijn moeder en zusje. Mijn oma. Wellicht een of twee tantes met bijbehorende nichtjes. Of een oudtante met haar dochter, die tante genoemd werd maar eigenlijk achternicht was. En daar dan de dochter weer van, een achter-achternicht. Maar nog steeds erg dichtbij, gevoelsmatig. Soms wat verder weg, maar "vrouw", mooier dan ooit?

Het feest van de geboorte van de Zoon van God was weg, mooie vrouwen hebben de plaats nooit overgenomen.

Geen opmerkingen: