31 maart, 2013

Een koor uit de andere wereld - Witte port in het bos - Engelenslachting - Portfolio 6

1. Een koor uit de andere wereld

"Als we nou eens bij die scène in het bos, waar de mannelijke hoofdpersoon aarzelend kijkt naar de twee meisjes in zijn gezelschap, twee levensgrote tuinkabouters neerzetten." Hij dacht na."Een met een hengel en een met een gieter. Manshoog. In het bos. Merkwaardiger kan het toch niet, zou je zeggen."
De twee tuinkabouters zouden dan ook de rol van het koor in Grieks drama moeten vervullen. Commentaar leveren op de onzekere Piet en de mooie metgezellinnen met wie hij zich geen raad wist.

Het koor werd geïnstalleerd. De opmerkelijkste regie-aanwijzing werd "De gieter gaat af": de tuinkabouter liep weg.

Nu na al die jaren dringt tot mij door dat de man die ze bedacht heeft zelf wellicht een elementaal was.

2. Witte port in het bos

Piet loopt met twee meisjes door het bos. Hij heeft een vlinderachtig gevoel ten aanzien van elk van hen, en zij kijken hem steeds verwachtingsvol aan als hij iets zegt, wat overigens niet vaak gebeurt. Zij zoeken zich moeizaam een weg, lijken verdwaald. Zij komen bij een open plek, en gaan op afstand van elkaar op het mos zitten. Betsy heeft een fles witte port bij zich, zij laat die rondgaan.

In de zon doezelen de meisjes weg, Piet kijkt het tafereel treurig aan. Kijkt om zich heen - speelt de port hem parten? Zijn dat bomen of tuinkabouters, daar aan de overkant?
Tuinkabouters? Hij barst in snikken uit, heeft misschien nooit zoveel tranen gestort - maar dat is overdreven.

3. Engelenslachting

Als engeltje heb ik het niet zwaar. Mijn taak is tegen grassprietje Jonas te zeggen: groei! Marietje, de buurspriet in de pol, heeft Annie als engeltje. We hebben het gezellig, hier in het gazon, als deel van de pol. Wij moedigen aan, maar de zon, de regen, de grond, de wormen en allerlei andere krachten zorgen er voor dat mijn woorden niet voor niets gezegd worden.

"Jaap, het is echt geen gezicht, dat gras in de voortuin," zei Elke, niet voor het eerst, maar nu wel heel dwingend, tegen haar man. "Er wordt al over geroddeld."
Jaap wist wat er verder ging komen. Zuchtend hees hij zich overeind, pakte de grasmaaier, plugde in en zette de loeiende machine in beweging.

Geen opmerkingen: