31 maart, 2013

Opstandingskoorts

Een Paastraditie waarvan ik het begin hier nog wel kan nagaan: dat was bij mijn kortstondige loopbaan bij het al even kortstondige News4all. Dit is de dag die de Eeuwige gemaakt heeft...

Madainn Th'air Eirigh - de melodie heet "Gaelic" (hoort eigenlijk bij een kerstlied, het eerste woord doet Romaans aan wat de naaste familie is van het Keltisch). Maar het is een vertaling naar het Schots-Gaelic uit het Engels...

En dat het licht ten aanzien van Judy Collins voor mij doorbrak is ook nog tamelijk vers, dat was bij de ontdekking van het origineel van I think it's gonna rain today. Daarvoor had ik reserves ten aanzien van haar die ik nu ook niet meer begrijp. Zo gaat het.


Het nummer van Cat Stevens hoorde ik voor het eerst bewust bij een van de weinige uitzendingen van de eerste vrouwelijke livedeejay buitengaats, op de Noordzee althans, Jane Valentine op RNI-kortegolf, een zondag in 1971 - niet met Pasen.


Bij haar enkele programma's had Jane Valentine een herkenningsmelodie

Fever, Mongo Santamaria

Niet in Nevada, niet in Bonheiden - een kale Pasen in een kaal voorjaar.
Deze kaarsen in een Engelse kerk horen niet bij Pasen - maar ik vernam zojuist dat in de roomse kerk in Groot-Brittannië de wijze Bunassan wordt gezongen met een tekst This day God gives me.

Zo zij het.Geen opmerkingen: