05 maart, 2013

Bevrijding(stheologie) nog steeds grootste vijand voor Washington

Terwijl ik dit stuk aan het lezen ben komt het nieuws door dat Hugo Chávez overleden is. Hij is sinds zijn herverkiezing niet meer aan zijn ambt toegekomen, dus waarschijnlijk komen er nieuwe verkiezingen in Venezuela, waarbij alle aasgieren uit Washington, Londen, Berlijn, Brussel en elders zullen inzetten op "de oppositie".
Is het bolivariaanse socialisme van Venezuela gebonden aan één enkele man? Dit is de typerende redenering van het Rijk. We moeten afwachten of dit inderdaad zo is.

Was Chávez beïnvloed door de bevrijdingstheologie? Ik heb geen idee meer waar ik de bijbehorende bronnen zo'n zeven jaar geleden ben kwijtgeraakt, nu kan ik alleen giftige rechtse praat over Chávez' banden met de bevrijdingstheologie vinden. Op dit stuk van niemand minder dan Leonardo Boff zelf na. En vers op het net van een broederblog van A Pinch Of Salt deze niet door verwijzingen gesteunde bijdrage.

Vermoedelijk is het leven voor Chávez de afgelopen tijd vooral lijden geweest. De rust zij hem gegund. Een militaire staatsgreep ten gunste van Washington is gezien Chávez' eigen militaire achtergrond onwaarschijnlijk - het is in 2002 tenslotte ook niet gelukt.
Enigszins angstig afwachten.

Geen opmerkingen: