20 september, 2009

Ethische plaag


De BBC heeft er dezer dagen een handje van mogelijk maatschappelijk belangwekkende reality tv weg te stoppen op een net dat niemand ziet, BBC 3. Ik weet alleen van het bestaan via de Ankeiler van Blood, sweat and takeaways. Ik vraag mij af of je voor kippenslachterijen en industriële visteelt echt helemaal naar Zuidoost-Azië moet. De blogger naar wie ik verwijs ergert zich aan de grote aandacht voor het gejammer van de Britse deelnemers. Achach die gevoelige emoties.

Toch...
Een vorige weggestopte serie haalde even BBC 2 en heeft geleid tot een initiatief van twee van de meisjes die de kledingindustrie in Azië (in dit geval was de reis naar Azië terecht) bekeken hebben en ons oproepen een Ethische Plaag te wezen. Hopelijk krijgen deze meisjes meer mensen uit hun zeepbel...

Eerlijke handel, eerlijk loon - het is te gek om los te lopen dat we het er nog over moeten hebben, de uitdrukkingen zouden eenvoudigweg niet mogen bestaan. Ik kreeg in de mailbox die bijna uitsluitend dient om petitie-oproepen te ontvangen een oproep te tekenen voor schone kleren. Bij dezen doorgegeven.

Het probleem met het "oude" praktisch idealisme was dat het zo loodzwaar was. Het probleem met het nieuwe praktisch idealisme is dat het zo vederlicht is. Ik kan er niet tegen zijn, wat kan ik verder zeggen?

En verder de opmerking dat ik ofwel een heel klein of een heel kies publiek heb (beide natuurlijk). In een van de posten waarnaar ik in de vorige alinea verwijs heeft anderhalf jaar het woord riet gestaan met een verkeerd aangetoetste buurletter aan het begin. Ik heb er geen commentaar op gehad, het resultaat was evenwel knap potsierlijk en dat in zo'n hooggestemd natuurmystiek-artikel...
Priegellettertjes - ik word er voor behandeld en wie weet wordt het daarna beter. Maar ik ga er niet om wedden.

Geen opmerkingen: