29 september, 2009

Agenda-setting news


Zij heeft zelfs in de pers van de Hondurese oppositie geen naam. Bij de eerste blik op deze foto meende ik dat er een priester de laatste riten aan de vrouw aan het voltrekken was - de tweede blik leert dat het een arts of verpleger is die iets noteert. De smerissen die het aangericht hebben staan er bij te kijken. De BBC-correspondent waagde het te zeggen dat president Zelaya vanuit zijn Braziliaanse verblijfplaats in Tegucigalpa "de interimregering een coupregering noemde". De vrouw op de vloer is geen ideologisch bruikbaar slachtoffer, zoals het "bloedmooie meisje" van Teheran dat ook zo doodgebloed is.

In de Nieuwe Wereldorde is een junta geen junta meer. Merkel werd gepresenteerd als winnares van de verkiezingen, ook al was haar club 1,5 procent stemmen kwijt. Er zou nu een "pro-business government" komen die "urgent reforms" onderneemt. De World Service ontziet zich niet iemand met een vet accent te ondervragen of de nieuwe Duitse regering nu pro-Amerikaans zal zijn. Met "Amerikaans" wordt voor het oor van de wereld "VS" bedoeld. De vette vent zegt dat zelfs in de VS de publieke opinie tegen de oorlogsinspanning van "Naydoe" in Afghanistan is, "people don't like war" maar dat is des te meer reden er iets goeds neer te zetten.

Bijvoorbeeld door een overval op Quetta, een van de grote steden van Pakistan, waar naar het Washingtonse regime besloten heeft "de Afghaanse taliban" schuilt. Desnoods worden er infanteristen ingezet (de eerste gedachte is natuurlijk heldhaftig bombarderen vanaf 10 km hoogte; de infanterie heet trouwens, al even ontmenselijkt als de beoogde slachtoffers, "boots on the ground").

In Conakry zijn achtenvijftig - voor de nieuwsconsument - naamloze doden gevallen toen de junta die geen junta mag heten hoewel toch wel weer meer dan die in Honduras het vuur opende op een protestbijeenkomst. Uitleg van waar de protestmeeting over ging ontbreekt maar ik word wel getrakteerd op een witte vrouw met blote boezem naast het bericht - zij daagt mij uit gratis een computerspelletje te spelen - in het Nederlands want ook vanuit Guinea wordt mijn IP-nummer herkend.

Geen opmerkingen: